Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić Ravnatelj Park šume: Ustanova ne zabranjuje bavljenje poljoprivredom na Marjanu

Ravnatelj Park šume: Ustanova ne zabranjuje bavljenje poljoprivredom na Marjanu

Marko Pejnović reagirao na prozivke vlasnika zemljišta

Nakon što su ga jutros ponovno prozvali vlasnici zemljišta na Marjanu, reagirao je Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom.

- Kao odgovor učestalom iznošenju neistina od strane udruge vlasnika zemljišta, iza koje se kriju oni koji su već bespravno gradili ili žele isključiti svoja zemljišta iz Park-šume Marjan, želimo jasno kazati kako Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan ne zabranjuje bavljenje poljoprivredom unutar obuhvata Park-šume Marjan.

U osnovnim načelima Plana upravljanja Park-šumom Marjan koja se odnose na poljoprivredne površine stoji:

'Postojeće poljoprivredne površine, do privođenja planiranoj namjeni (park-šuma), mogu se koristiti samo za otvorene nasade (bez plastenika i staklenika) bez mogućnosti građenja poljskih kućica'.

'S obzirom na to da je povijesno cijelo područje današnje Park-šume korišteno od strane građana Splita (težaka) pretežito za potrebe poljoprivrede, u spomen na nastanak šume na Marjanu prepoznata je potreba za očuvanjem poljoprivrednih površina u mjeri koja ne ugrožava temeljni fenomen i predmet zaštite današnje Park-šume'.

'Kroz buduće upravljanje podržavat će se korištenje postojećih poljoprivrednih površina na tradicionalan način'.

'Unutar ove podzone (podzona očuvanja mozaičnih poljoprivrednih i šumskih površina), u suradnji s vlasnicima i korisnicima zemljišta, potrebno je osigurati uspostavu poželjnih načina korištenja i izbjegavanje načina korištenja zemljišta kojima se narušava krajobraz(odnosno karakteristični krajobrazni elementi)'.

'Evidentirati i poticati razvoj 'gradskih' vrtova, uzgoj postojećih nasada voćkarica u cilju proizvodnje, brendiranja i plasiranja na tržište originalnih proizvoda s Marjana'.

Svatko dobronamjeran i zdravog razuma iz navedenog može shvatiti da Javna ustanova nikome, tko poštuje zakone Republike Hrvatske ne brani bavljenje poljoprivredom, ali brani i nastavit će usrdno braniti svaki vid devastacije naše Park-šume, pod krinkom navodne 'poljoprivrede' - poručuje Pejnović.

Vaša reakcija na temu