Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Zadarska zračna luka postaje prvi 'zeleni' aerodrom

Zadarska zračna luka postaje prvi 'zeleni' aerodrom

Ovih dana stiže oprema

Zračna luka Zadar malo pomalo postaje prvi 'zeleni' aerodrom. Riječ je o projektu elektrifikacije po čijem će se dovršetku uklopiti u zelene politike Europske komisije.

Ovih dana u Zračnu luku Zadar stiže i oprema: solarni paneli, električna kola za izguravanje zrakoplova, električna kolica za prtljagu, samohodne stepenice...

Kad naši gosti odlaze, često kažu da su ih najviše dojmili more i Sunce, ali kad dolaze prvi dojam o našoj zemlji mnogi od njih stječu upravo u Zračnoj luci.

Zadarska zračna luka jest mala, ali raste u skladu s potrebama. Bila je manja od pulske, a sad je već tri puta veća.

- Očekujemo povećanje od nekih 10 posto ukupnog broja putnika, što znači da imamo pojačan red letenja u pred i posezoni, najavljuje direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić za HRT.

S brojem putnika i letova, rastu i putnički terminal i stajanka. Radovi su u tijeku, a stigla je i nova 'zelena' oprema. Zrakoplovi se sad parkiraju nosom prema zgradi, a na pistu ih izguruju posebna kola. 

- Takozvano push-back sredstvo na električni pogon. Ono se naveze na prednje kotač zrakoplova, zakači se, podigne i izvlači na liniju za izlazak, pojašnjava voditelj smjene tehničkog prihvata Darko Marković.

Luka postaje zelenija i postavljanjem solarnih panela na krov terminala.

- Zračna luka Zadar je jedina zračna luka u Europskoj uniji koja je dobila sredstva od Europske komisije u programu oporavka i otpornosti. Radi se o projektu vrijednosti 16 milijuna eura, navodi direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

Uz ekološku korist za okoliš, Zračna luka će po završetku projekta, ne samo pokriti sve svoje potrebe za električnom energijom, već će struju i prodavati.

Vaša reakcija na temu