Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zašto se suši vinova loza?

Zašto se suši vinova loza?

Evo kako tretirati biljke

'Imala sam trsje bijelog grožđa, i radi hlada i radi ploda, ali ovog ljeta je sve uvenulo i izgorjelo. I stabla trešanja su mi uvenula, a mojoj šogorici je također uvenuo trs izabela koji se, kao ni moj, ranije nije trebao prskati. Interesira me hoće li se to grožđe dogodine popraviti ili ga trebam vaditi, a isto tako i trešnje', pita čitateljica Novog lista.

Nakon konsultacije s jednom od hrvatskih najvećih autoriteta s područja uzgoja loze proizvodnje vina, Patriciom Rumac, bacc. agronomije i vinarstva, vrtlarici se preporučuje da tretira svoje trsje jesenskom i zimskom zaštitom. Ujesen bi to bila zaštita na bazi bakra i sumpora, a u zimu crveno ulje.

Istina je da se ove vrste loze nekada nsu trebale prskati zaštitnim sredstvima i upravo zato su bile omiljene na mnogim okućnicama, ali kako se klima očito mijenja, i otpornost ovih sorti se smanjuje. Trešnje bi također trebalo pokušati izliječiti prije no što ih se izvadi, jer za novo rodno stablo mora proći dosta godina, a staro se možda može oporaviti. Stoga je najbolje posavjetovati se s iskusnim agronomom.

Nisu samo loza i trešnje ove godine stradale zbog puno kiše i velikih vrućina, pa pregledajte vrt u potrazi za ostalim biljkama koje su oboljele od plamenjače, a koje bi mogle biti prijenosnici, odnosno vektori za transfer gljivične bolesti na lozu i voćke. Svakako pokupite i sve ostatke osušenih biljaka, koje su mogle biti zahvaćene plamenjačom, i iznesite ih iz vrta. S voćaka skinite takozvane »mumije«, osušene plodove, počupajte korov i pazite da oko biljaka ima dovoljno mjesta za cirkulaciju zraka.

Gljivične bolesti lako se razviju u vrtovima koji su pretrpani biljkama, pogotovo ako još i klima kao što je bila ovosezonska u tome pomogne, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu