Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Cropix Završena sadnja stabala u Benkovcu u sklopu projekta 'Od izvora do mora'

Završena sadnja stabala u Benkovcu u sklopu projekta 'Od izvora do mora'

'Svaki čovjek u životu treba zasaditi barem jedno drvo'

Sadnjom drveća na lokaciji Poljana Zrinskih i Frankopana u naselju Barice svečano je obilježen završetak sadnje u Benkovcu, jednom od tri pobjednička grada ovogodišnjeg izdanja Od izvora do mora, projekta koji za cilj ima podizanje svijesti o odgovornom odlaganju ambalažnog otpada i važnosti zaštite okoliša.

Projekt Od izvora do mora, čiji su organizatori Coca-Cola, Konzum, Udruga gradova i Jutarnji list, svojim je dolaskom podržao Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca, koji je tom prilikom izjavio:

'Grad Benkovac se s pravom ponosi svojom pobjedom u projektu Od izvora do mora jer je pokazao iznimnu predanost očuvanju okoliša i aktivno sudjelovanje lokalne zajednice u ostvarivanju ciljeva zaštite prirode. U sklopu sportsko-rekreativne zone naselja Barice u Benkovcu od danas će rasti 30 novih japanskih trešanja, vrste koja je vrlo otporna na gradska onečišćenja pa ju stoga često nalazimo u većim gradovima. Ovom sadnjom u Gradu Benkovcu podižemo i svijest građana o važnosti brige za okoliš, osiguravamo više zelenih površina i hlada, omogućuje se sklonište različitim životinjskim vrstama, doprinosi se očuvanju bio-raznolikosti, a time se podiže i kvaliteta života građana Grada Benkovca. Svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Cilj nam je potaknuti građane Grada Benkovca da zasade što više drveća kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila, te spoznaju vrijednosti i važnosti postojanja šuma koje nam svima omogućavaju kvalitetniji i zdraviji život', te dodao da svaki čovjek u životu treba zasaditi barem jedno drvo. 

'Danas imaš sadnicu, sutra obrežeš, prekosutra zaliješ, i stalnom pažnjom čuvaš svoj odnos sa prirodom, na ponos Gradu Benkovcu i građanima koji će dospjeti u hlad', rekao je gradonačelnik Tomislav Bulić.


Aleksandra Todorović, rukovoditeljica odnosa sa zajednicom i kupcima u Coca-Coli HBC Adria, izjavila je: 'Projekt Od izvora do mora nastao je kao rezultat naših promišljanja o izazovima ambalažnog otpada u okolišu. Pokrenuli smo ga 2018. godine s ciljem da skrenemo pozornost na važnost odgovornog upravljanja otpadom. Iako je ambalaža neizostavan dio naših života, ambalažnom otpadu nije mjesto u prirodi. Kako bismo dodatno unaprijedili projekt i pratili trendove na području održivosti, prošle godine smo odlučili proširiti ga na sadnju drveća u urbanim sredinama, kako bi utjecali na smanjenje CO 2 i snižavanje temperature zraka u gradovima. Čestitamo svim pobjedničkim gradovima, a naročito Benkovcu u kojem smo danas u ovom sportskom kompleksu sadnjom stabala japanske trešnje obilježili završetak projekta.'

Ana Šupe, direktorica regije Jug 1 u Konzumu, izjavila je: 'Već treću godinu zaredom dio smo projekta Od izvora do mora zahvaljujući kojem imamo priliku zajedno širiti svijest o zaštiti okoliša. Čestitamo organizatorima na još jednoj uspješno odrađenoj kampanji, kao i gradovima koji će dobiti novo mjesto na kojem će stanovnici moći uživati u zelenilu. Podrška projektu u skladu je s Konzumovom trajnom usmjerenosti održivom poslovanju, a kao društveno odgovornoj kompaniji važno nam je da budemo aktivan član zajednice u kojoj poslujemo. Želimo našim sugrađanima osigurati bolju kvalitetu života te pritom pozitivno utjecati na okoliš.'

Ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora započelo je natječajem koji je trajao od 15. veljače do 15. ožujka, na koji su se mogli prijaviti svi zainteresirani gradovi. Do kraja ožujka pregledane su sve prijave te je odabrano 30 gradova za sudjelovanje u jednodnevnim akcijama prikupljanja ambalažnoga otpada. Nakon provedenih 30 akcija, u kojima je 2200 volontera prikupilo više od 420 tona ambalažnog otpada, proglašeni su gradovi pobjednici ovogodišnjega izdanja projekta Od izvora do mora. U kategoriji malih gradova s manje od 10.000 stanovnika prvo je mjesto pripalo Benkovcu, među srednjim gradovima najviše su bodova prikupili Vinkovci, dok je u kategoriji velikih gradova s više od 35.00 stanovnika pobjeda pripala Velikoj Gorici. Jedan je od ciljeva ovogodišnjega izdanja projekta i potpora urbanomu pošumljavanju. U skladu s time, gradovi pobjednici u ravnopravnima su iznosima podijeliti nagradu od 45 tisuća eura, a novac su utrošili na sadnju stabala na mjestima koja su sami odabrali.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, a 2022. godine i Konzum. Partner je ovogodišnjega izdanja projekta i Udruga gradova, a podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

Projekt Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih deset godina samo uporabom lakših boca smanjena je ukupna uporaba plastike za četvrtinu. Novi iskorak prema ostvarenju vizije Svijet bez otpada Coca-Cola je napravila prošle godine kada je potrošačima na hrvatskome tržištu predstavila neodvojive zatvarače za plastične boce.

Vaša reakcija na temu