U Kolanu se i ove godine, deveti put za redom, održava Fešta od sira. Središnji dio programa predviđen je u petak, 29. kolovoza, od 19 sati, na Trgu kralja Tomislava, gdje će se upriličiti tradicionalni sajam i koncert Danijele Martinović.
Na otvorenju se očekuje i predsjednik Zoran Milanović.
Organizator Fešte od sira su Općina Kolan i Turistička zajednica Kolan, dok je suorganizator Udruga proizvođača paškog sira.
'Već godinama to nije samo Fešta, ona je puno više od Fešte. To su dani posvećeni paškom siru – našem najvećem otočnom brendu.
Mi smo u danima uoči Fešte od sira organizirali i niz drugih događaja. Tako da ove godine imamo nekoliko zanimljivih radionica kao što su radionica filcanja vune, pod imenom Čudesna nit sad u subotu, nadalje radionica crtanja - Say cheese and paint, u ponedjeljak, radionica crtanja sa soli - Umjetnost na zrnu soli, u utorak, a onda nam u srijedu dolazi jedina cheese sommelierka Marina Selak koja će održati masterclass pod imenom Sir na sceni - kad se okus predstavi: Kultura kušanja, serviranja i uživanja u siru', kažu iz Udruge proizvođača paškog sira.
Kako ističu, ovim radionicama svake godine ljudima žele približiti kulturu stola, kulturu sljubljivanja sira s vinima.
'Te radionice su se pokazale jako dobre pa ne sumnjam da će i ova biti jako zanimljiva i edukativna, poučna. U četvrtak imamo pravu gastronomsku poslasticu; na jednoj predivnoj lokaciji imat ćemo večeru od četiri slijeda pod zanimljivim imenom UverSIRa koja će biti najljepša uvertira u Feštu od sira. Glavna zvijezda bit će paški sir, a pridružit će se i paška janjetina - dva simbola otoka Paga ispričana kroz moderno kulinarsko umijeće i notu ljubavi prema tradiciji. To neće biti samo večera već i doživljaj. Jela će pratiti pomno odabrana vina koje će za sudionike večere izabrati naš poznati zadarski sommelier Ivan Stiblik, a kuhat će nam Sergio & Iva, natjecatelji s prošlogodišnjeg Masterchefa. Naime, Iva Novosel je naša Paškinja koja obožava lokalnu namirnicu i zadala si je izazov da iz ljubavi prema svom rodnom mjestu proslavi tu lokalnu namirnicu tako da je ova večera i svojevrsni hommage, oda našem otoku. Sergio & Iva će pokušati iskoristiti svaku od tih lokalnih paških namirnica u potpunosti, izvući će iz svakog dijela proizvodnje paškog sira nešto, janjetinu će iskoristiti u potpunosti; od sirutke i žužnja do kore sira, od glave i utrobice do repa, od lista do esencije smokve. To će biti jedna prava gastronomska poslastica', ističu iz Udruge.
Nakon svečanog otvorenja Fešte, u petak, slijedi sajam proizvoda ne samo s otoka već i iz cijele Hrvatske, ali i izvan Hrvatske.
'Ove godine imamo izlagače iz Slovenije i Bosne i Hercegovine tako da naša Fešta dobiva i međunarodni karakter. Bit će oko 47 izlagača, 15 proizvođača sireva, zatim suhomesnatih proizvoda, vina, likera, suvenira, pregršt hrane i pića i dobre zabave uz koncert Danijele Martinović. Na samoj Fešti kuha nam i poznati zadarski chef Renato Kraljev kao i poznati kolanjski chef, naš barba Emil Oštarić koji će nam pripremati tradicionalno jelo od ovčetine.
Ove godine dolazi nam i posebna gošća, Michele Buster. Michele je velika stručnjakinja za sireve, sudac na World Cheese Awardsu, uvoznica europskih sireva u Ameriku te istaknuta osoba u sirarskom svijetu, sirarskoj industriji. Michele obožava paški sir, uvozi ga već više od 15 godina i njoj idu velike zasluge u promociji našeg otočnog brenda. Naime, ona je jako puno napravila za promociju paškog sira i možda ne zna na svijetu baš svatko za paški sir kao što znaju za talijanski Pecorino ili španjolski Manchego, ali zahvaljujući njoj - svjetska struka i sirni eksperti znaju za naš otočni brend.
Zahvaljujući njoj o paškom siru se pisalo u New York Timesu, Culture Cheese Magazineu, BBC-u. Predstavila ga je na brojnim poznatim i prestižnim lokacijama i sajmovima kao što su Fancy Food u New Yorku i puno drugih', naglašavaju iz Udruge proizvođača.
Posebno ističu kako Michele nema apsolutno nikakve veze s Hrvatskom, ona se upoznala s paškim sirom 2005. godine na svom prvom putovanju u Hrvatsku, probala ga je u restoranu i zaljubila se u njega i rekla je - ja ga moram dovesti u SAD. 'Dovela ga je tek četiri godine kasnije, ali kad vidite gdje se taj sir prodaje bili biste jako ponosni kao što sam bila ponosna ja kad sam ga na svom putovanju u Ameriku vidjela na policama prestižnog lanca maloprodajnih dućana organski uzgojne hrane i delikatesa Whole Foods kao i u Murray's Cheese Shop & baru. Moram priznati da je neopisiv osjećaj kad vidite svoj proizvod na polici dućana u dalekom svijetu pogotovo kad dolazite iz jednog malog mjesta kao ja i kad vidite gdje je taj sir dogurao- to je zbilja nešto posebno.
Mi ćemo Michele na otvorenju Fešte od sira uručiti priznanje za doprinos u promociji paškog sira u svijetu', poručuju iz Udruge.
Uz sav ovaj zabavni program predviđen je i stručni dio koji će se održati u srijedu s početkom u 11 sati u Kolanu. 'Naime, svake godine imamo taj stručni dio gdje raspravljamo o izazovima s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu, a tih izazova zbilja ima dosta. Imali smo proteklih godina dosta zanimljivih panela i okruglih stolova gdje smo iznosili probleme i pokušali doći do nekih zajedničkih rješenja i zaključaka, ali recimo i prošle godine smo imali jedan lijepi i topli panel 'Žene & sir'.
Ove godine bit će predavanje o zaštićenim oznakama izvornosti i dolaze nam Dubravka Živoder i Danijel Mulc iz Ministarstva poljoprivrede koji će probati razbiti taj mit o komplikacijama oko dokumentacije i certifikacije paškog sira, da ljudi shvate da to nije nikakav bauk i da ih se što više učlani u Udrugu i certificira za oznaku izvornosti', kažu iz Udruge proizvođača paškog sira.
Naime, nositelj oznake izvornosti za paški sir je Udruga proizvođača paškog sira i od 2019. godine, dobivanjem zaštite prodaja paškog sira, pod njegovim imenom može se odviti uz nekoliko pravila koje nismo mi izmislili nego je to jednostavno tako.
'Ali ljudi zaziru od vođenja dokumentacije i jednostavno ovim predavanjem mi im želimo pokazati benefite oznake i dokazati da to nije nikakav bauk, a sve u cilju da imamo što više certificiranog Paškog sira, a što manje onog koji je proizveden na crno. O tome će govoriti i Ana Marušić Lisac iz Biotechnicona, a zainteresirani dionici, OPG-ovi moći će iz prve ruke pitati sve što ih muči. Na stručnom dijelu predstavit će se i potpora za zaštićene proizvode za koju se izborila baš naša Udruga i to za cijelu kategoriju zaštićenih proizvoda na što smo jako ponosni.
Provedba ovog programa počinje uskoro i to je zapravo veliki uspjeh za sve zaštićene proizvode jer po prvi put ti proizvodi dobivaju novčanu potporu od države što je u ovoj industriji jako potrebno. Naime, svi moramo raditi na tome da sačuvamo takve proizvode jer su oni dio našeg nacionalnog identiteta, oni su ono što nas razlikuje od drugih i oni pričaju najljepšu priču o destinaciji i zato ih se treba podupirati. Nadamo se da će ova potpora motivirati i mlade ljude da nastave tradiciju', kažu nam iz Udruge proizvođača paškog sira.