Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Miroslavik from Pixabay Borzan: Neće nam više prodavati zrak u vrećicama čipsa, pahuljica…

Borzan: Neće nam više prodavati zrak u vrećicama čipsa, pahuljica…

'Prosječan stanovnik EU-a baci oko 188,7 kg ambalažnog otpada, a u Hrvatskoj se baci oko 75 kilograma'

Vrećice od čipsa pune zraka, ambalaža u kojoj je više plastike nego proizvoda, velike kutije, a malo sadržaja, sve će to otići u povijest kaže hrvatska europaralamentarka Biljana Borzan.

'Čak 73 posto građana EU-a kaže da s bili zavarani velikom ambalažom proizvoda. Naime, premda na proizvodu piše količina, potrošači nerijetko ‘odokativno’ procjene količinu sadržaja, a kad dođu kući, neugodno se iznenade. Dobivam jako puno upita građana za proizvode poput čipsa, pahuljica, pa čak i proizvode koji dolaze u bocama', kaže Biljana Borzan.

Europski parlament je zato potvrdio zabranu pakiranja čiji je isključivi cilj zavarati potrošača oko količine samog proizvoda poput nepotrebnih slojeva ambalaže ili lažnog dna.

'Prosječan stanovnik EU-a baci oko 188,7 kg ambalažnog otpada, a u Hrvatskoj se baci oko 75 kilograma, od toga se samo manji dio reciklira. Ovom odredbom ćemo osigurati da građani dobiju najviše za svoj novac, ali i zaštiti okoliš', kaže Borzan, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu