Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash CRNA LISTA Jela koja se ne bi smjela naručivati u restoranima na moru

CRNA LISTA Jela koja se ne bi smjela naručivati u restoranima na moru

Jadran je prepun tourist trap gostionica

Počela je sezona, što znači i vrijeme ekstraprofita i za vrlo loše restorane koji žive od kontinuiranog varanja svojih posjetitelja. 

Jadran je prepun tourist trap gostionica, piše Kult Plave Kamenice i donosi popis onog što se nipošto ne bi smjelo naručivati u restoranima na moru. 

1. Riblje plate (fish plate, fischplatte)

Ovo je jelo, dakle, najgora prevara na cijelom Jadranu. Mnogi restorani koji prodaju riblje plate ustvari skupljaju ostatke morske hrane nepoznatog porijekla po zamrzivačima, frigaju ih ili grillaju s groznim uljem, nabildaju češnjakom i onda prodaju sirotim turistima za 20 do 50 eura. Na cijelom Jadranu ne postoji ništa gastronomski kompromitantnije od riblje plate.

2. Mesne plate

U zagrebačkim, međimurskim i slavonskim roštiljarnama mesne su plate pune digniteta i ozbiljnih ukusnih komada mesa. U turističkim mjestima na Jadranu mesne su plate kombinacija žilavih cijelih komada mesa i mljevenog mesa nepoznatog sastava i porijekla.

3. Spaghetti bolognese, spaghetti carbonara

Ništa nije toliko kompromitiralo svjetski renome ragua i carbonare kao turističke, uglavnom nejestive verzije tih jela. U većini slučajeva puno je bolje otići u McDonald’s nego naručiti carbonaru ili bolognese na rovinjskoj ili porečkoj rivi, piše Kult Plave Kamenice.

4. Većina jela s tartufima

Većina jela s tartufima koja se prodaju na rivama sadrže tartufatu ili ulje od tartufa, i nikad nisu vidjela tartufe. Ovdje je riječ o prevari koja dubinski kompromitira nacionalnu gastronomiju.

5. Burgeri

Na moru ima dobrih burgera. No, većina restoranskih burgera bazira se na pljeskavicama industrijskog porijekla, s nula okusa po mesu.

6. Bečki

U turističkim gostionicama na moru bečki se često priprema u fritezama punima užeglog ulja i vrlo se rijetko radi od teletine, jer je preskupa. Općenito govoreći, naručiti bečki kraj mora prilična je besmislica.

Vaša reakcija na temu