Miris svježe pečenog kačapurija, topli osmijesi i razgovori na tri jezika - tako je izgledao 28. listopada na Veleučilištu Aspira, kad su studenti gastronomije nakratko 'otputovali' u Gruziju bez da su napustili učionicu. Povod? Poseban gastro susret s veleposlanstvom Gruzije, u kojem su se kuhinja i kultura pretvorile u najukusniju diplomaciju.
'Velika nam je čast i zadovoljstvo ugostiti vas danas na našem Veleučilištu. Oduševljeni smo što imamo priliku upoznati bogatu kulturu i tradiciju vaše prekrasne zemlje. Današnja kulinarska radionica savršen je primjer kako hrana povezuje ljude - kroz okuse, priče i zajedničke vrijednosti. Naši studenti s veseljem će otkriti čari gruzijske kuhinje uz vodstvo tako iskusnog i talentiranog chefa Manuela Faundeza Barande. Vaš posjet podsjeća nas koliko su međunarodno prijateljstvo i kulturna razmjena važni u obrazovanju. U ime Veleučilišta Aspira zahvaljujem vam na dolasku i želim vam toplu dobrodošlicu', rekao je dekan Alen Jerkunica.
'Ova prilika da surađujemo s Veleučilištem Aspira izvrsna je - mi imamo dugu gastronomsku tradiciju, naš chef Manuel jedan od najboljih kod nas te smo ponosni da smo s Aspirom izrealizirali jedan ovakav projekt. Na ovaj način gradimo međusobnu suradnju i nudimo studentima razne opcije napredovanja i upoznavanja međunarodne kuhinje. Split je fantastičan grad, svakako nas očekujte uskoro', kazao je gruzijski ambasador Mr. Zaal Gogsadze.
Nakon kratke dobrodošlice i međusobnog upoznavanja atmosfera se vrlo brzo pretvorila u pravi kulinarski spektakl. Dok su se prostorijom širili mirisi začina, studenti su s pažnjom promatrali chefa Manuela Faundeza Barande koji je demonstrirao pripremu tradicionalnih jela poput patlidžana s orasima, khinkalija, kačapurija i felamusha s karameliziranim orasima.
Studenti gastronomije Veleučilišta Aspira nisu bili samo publika - bili su suigrači. Kuhali su, kušali, učili i smijali se uz goste iz veleposlanstva.
'Ovaj susret idealan je način za upoznavanje gruzijske kulture i gastronomije te širenje vidika na području kolegija Kuhinja svijeta i eno-gastronomski trendovi', rekla je studentica 5. godine studijskog smjera Gastronomija Tania Berišić.
'Nikada se nisam susreo s gruzijskom kuhinjom; i naša i njihova kuhinja motivacijom su slične - radi se o zajedničkim/obiteljskim obrocima koji okupljaju. Začini Gruzije nešto su izraženiji i aromatičniji, što svjedoči o njihovoj podložnosti različitim kulturama' naveo je student 2. godine studijskog smjera Gastronomija Jurica Jurašković, inače sudionik poznatog kulinarskog showa Masterchef Hrvatska.
Kad se zadnji tanjur ispraznio, svi su se složili u jednom - da gastronomija nisu samo recepti, nego i povezivanje kultura. Susret s veleposlanstvom Gruzije donio je na Aspiru nove mirise, okuse i ideje, ali i početak buduće međunarodne suradnje.