Kuhanje savršene tjestenine može biti jednostavno ako se pridržavate nekoliko osnovnih savjeta. Ovo su najvažniji:
Koristite puno vode
Za svaku porciju tjestenine koristite barem 1 litru vode na 100 grama tjestenine. Tako će se tjestenina ravnomjerno kuhati i neće se sljepljivati.
Solite vodu
Dodajte sol u vodu tek nakon što voda provrije. Obično ide oko 1-2 žličice soli na litru vode. To daje tjestenini bolji okus.
Ne dodajite ulje u vodu
Iako mnogi misle da ulje sprječava sljepljivanje tjestenine, to nije potrebno. Tjestenina se neće zalijepiti ako koristite dovoljno vode i povremeno je promiješate.
Nemojte prekuhati tjesteninu
Provjerite tjesteninu 1-2 minute prije naznačenog vremena kuhanja na pakiranju. Tjestenina treba biti 'al dente', što znači da treba biti mekana, ali s malo čvrstine kad je zagrizete.
Odvoji malo vode od kuhanja
Prije nego ocijedite tjesteninu, odvojite malo vode u kojoj se kuhala. Ova voda može biti korisna za razrjeđivanje umaka, ako je pregust.
Sjedinite tjesteninu s umakom odmah
Nakon što ocijedite tjesteninu, odmah je pomiješajte s umakom. To će joj pomoći da upije okuse i poveže se s umakom.
Nemojte ispirati tjesteninu
Ispiranje tjestenine nakon kuhanja uklanja škrob, koji pomaže da se umak bolje prianja. Ispiranje je potrebno samo ako planiraš koristiti tjesteninu u hladnim jelima.
Slijedite ove savjete i vaša tjestenina će uvijek biti savršena!