Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO Profesori odmjerili kulinarske vještine; jedan pripremao dalmatinsko jelo, drugi slavonsko

FOTO/VIDEO Profesori odmjerili kulinarske vještine; jedan pripremao dalmatinsko jelo, drugi slavonsko

Gastro show u sklopu Festivala održivosti na Sveučilištu u Splitu

Mirisi tradicionalnih dalmatinskih i slavonskih jela širili su se u četvrtak aulom pred Zgradom triju fakulteta na splitskom kampusu. Ondje se, naime, u okviru Festivala održivosti - u organizaciji Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera - odvijao gastro show. 

Kulinarske vještine odmjerili su izv. prof. dr. sc. Mario Bjeliš, voditelj studija Mediteranska poljoprivreda, i prof. dr. sc. Boris Maleš, prorektor za strateško planiranje i upravljanje Sveučilišta u Splitu. Dok je jednom pripao zadatak pripreme rižota od plodova mora, drugi je kuhao gulaš od jelena, i to onog kojeg je sam 'ulovio'. 

Sve su zabilježile i naše kamere. U videu u nastavku pogledajte kako je to izgledalo kad su profesori zasukali rukave, kako su se snašli s kuhačama u rukama kao i čije smo jelo proglasili boljim. 

U usputnom opuštenom razgovoru prorektora Maleša upitali smo uživa li više u kuhanju ili u sveučilišnim obvezama. Prevagnuo je, ipak, rad sa studentima.

'Imao sam vrlo zanimljivu karijeru. Na kraju fakulteta uhvatio me rat pa sam bio u specijalnim postrojbama i na koncu se pridružio akademskoj zajednici. Ranije sam bio dekan pa prorektor, ali najviše volim biti sa studentima. Poznata je prostudentska orijentiranost na ovom sveučilištu, stvarno se može osluhnuti. I ovo cjelokupno druženje s Osječanima na Festivalu održivosti to pokazuje - sve je funkcionalno i integrirano kako ja to volim. Nadam se da će studij Održivi ekosustavi Mediterana koji pokrećemo upravo s osječkim i dubrovačkim sveučilištem pomoći da se još bolje upoznamo i razumijemo', kazao je. 

Festival održivosti, kako je istaknuo prorektor za studente, nastavu i poslovanje prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, pokazao se kao zaista jedinstven znanstveno-stručno-edukacijski - pa i gastronomski - skup. Nastao je, inače, prošle godine kao plod bliske suradnje splitskog i osječkog sveučilišta. 

'Lani se održao u Osijeku, a ove smo godine mi preuzeli domaćinstvo i pobrinuli se da bude uistinu spektakularan. Okosnica je ove trodnevne manifestacije znanstvena konferencija o održivosti mediteranskih ekosustava. No kako nije namijenjena samo uskom akademskom krugu, već i široj društvenoj zajednici, obuhvatila je i konferenciju posvećenu poljoprivredi naziva 'Dalmatinka', promociju naših studijskih programa Hotelijerstvo i gastronomija, Mediteranska poljoprivreda, Prehrambena tehnologija, studije mora, zatim sajam dalmatinskih OPG-ova uz štandove dvaju sveučilišta s različitim prehrambenim proizvodima... 

Sve skupa popraćeno je bogatim umjetničkim programom - kad govorimo o održivosti, temi koja je prisutna u javnom diskursu već dugi niz godina, možemo govoriti i o održivosti u kulturi. Stoga smo priredili izložbu osječke slikarice, koncert mandolina i tamburice u Sveučilišnoj galeriji kao i izvedbu predstave 'Judita' u Meštrovićevom Kaštilcu, i to upravo u godini u kojoj slavimo Marka Marulića i 50 godina Sveučilišta u Splitu', naglasio je prorektor Koceić-Bilan.

Premda je, prema njegovim riječima, zabilježena uistinu velika fluktuacija ljudi na kampusu, stava je kako je potrebno još raditi na interesu za održivošću. Naveo je kako je misija i odgovornost sveučilišta raditi na edukaciji i podizanju svijesti o održivosti, odnosno o očuvanju ravnoteže svih mogućih sustava na kojima počiva naše čovječanstvo.

Vaša reakcija na temu