Kulinarske i barmenske čarolije vrijednih učenika, vrhunsko gastronomsko znanje svjetski poznatih chefova, podrška visokih uzvanika i dobra atmosfera obilježili su svečano otvorenje petodnevne manifestacije Dani adventa - Fit Split RCK koju Turističko-ugostiteljska škola Split organizirala u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.
Cilj manifestacije je poticati održivu budućnost hrvatskog turizma temeljenu na prirodnim resursima i tradicijskim kulinarskim vrijednostima. Učenici Turističko-ugostiteljske škole Split i partnerskih škola već su to i na samom otvorenju uspjeli predstaviti na čemu im je čestitao i župan Blaženko Boban koji je rekao da su uz podršku svojih profesora i mentora maestralno povezali i predstavili gastronomiju cijele srednje Dalmacije, gradova, Zagore, obale i škoja.
'Ovdje u restoranu Velum svjedočimo jednom vrijednom gastronomskom događanju gdje učenici prezentiraju naše tradicionalne kulinarske vrijednosti, naše četiri kuhinje, odnosno tipizirane restorane. Uistinu sam ponosan na spretnost i znanje ovih mladih ljudi', kazao je zadovoljno župan Blaženo Boban.
Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika grada Splita, bio je također zadovoljan viđenim te je kazao: 'Ovakvi tipovi manifestacija su odlični jer mladi ljudi mogu pokazati ono što su naučili u srednjoj školi, a stvarno imaju što pokazati. Nama u gradu Splitu trebaju kvalitetni kadrovi i mladi entuzijastični ljudi. Sve pohvale na radu i neka samo ovako nastave.'
U restoranu naziva 'Splite moj, moja lipa radosti' uzvanicima je poslužena mesno-riblja kombinacija s neizostavnim crnim rižotom i dalmatinskom pašticadom te splitska torta.
Restoran 'Otoče, lipi moj otoče' ponudio je raznovrsnu paletu morskih specijaliteta karakterističnih za kulinarsku tradiciju naših otoka i neizostavan kolač od rogača koji nije samo obična biljka, već su njegove sjemenke nekoć u antici vrijedile i kao mjera za vaganje zlata.
Bogatstvo okusa tipične seoske kuhinje, sir i pršut, juha od raštike, arambašići i imotska torta degustirali su se u restoranu naziva 'Oj Zagoro, lijepa li si'.
Restoran 'Dalmacija sva od zlata i bisera' ponudio je uzvanicima pršut, sir i poljički soparnik koji je nekoć bio sirotinjska hrana, danas neizostavna delicija na dalmatinskim svečanostima. Uz to se poslužio bakalar na bianco, trogirski škartoceti s njokima i tradicijska torta od bajama i prošeka.
Bila su to gastronomski bogata jela i svjetski poželjni jelovnici. Međutim, nije za čuditi se jer učenike su mentorirali najpriznatiji chefovi, Ivica Katić i Hrvoje Zirojević. Zirojević je nedavno za posjeta španjolskog kraljevskog para Hrvatskoj pripremio jelovnik i kuhao svečanu večeru. Za predjelo im je ponudio svoje signature dishes 'Canelon' od tune i guščje jetre, za glavno jelo konfitirani filet romba u brudetu s gratiniranim njokima i desert crumble od badema i sladoleda.
Kuhao je on tijekom svoje bogate karijere i planetarno popularnim zvijezdama, a sada svakodnevno priprema jela u prestižnom splitskom restoranu Dvor.
'Bilo da kuham za kraljevsku obitelj ili s učenicima jednak je osjećaj. Ulažem iste emocije, znanje, energiju i ljubav prema poslu. Mogu kazati da je emocija čak malo i jača kada kuham s djecom jer im u kratkom vremenu želim prenijeti što više znanja. Samo neka ustraju u svom poslu i jednog će dana i sami biti vrsni chefovi koji će slagati maštovite jelovnike i pripremati najbolja jela', kazao je Hrvoje Zirojević s puno optimizma.
Nisu učenici pripremali samo jelovnike, već i koktele. Vješto su uz svog mentora Juru Vojkovića miješali likere i stvarali raznobojne koktele, a sve s ciljem da što vjernije i originalnije predstave stare okuse Splita i Dalmacije. Vojković je koktel Antique Special Split posvetio svom gradu, a s njim se nedavno natjecao i na svjetskom natjecanju barmena na Kubi gdje je od 58 natjecatelja osvojio prestižno 4. mjesto.
'Osim ovdje posluženog koktela Antique Special Split napravili smo još tri koktela. Koktel plave boje na bazi travarice i curacao likera posvetili smo otocima. Za dičnu Zagoru izmiješan je koktel zelene boje s okusom mente, a za dekoraciju stavljene crne i zelene bobice grožđa i listići mente. Ljubičastu boju koktela namijenili smo Dalmaciji s izrazitim okusom maraskina, a za dekoraciju stavili tuli, trešnju i kavijar', objasnio je Vojković ovu simboličnu priču o koktelima.
Kako bi cijela priča o Dalmaciji, tradiciji i održivom turizmu bila zaokružena u svaki se restoran unio i dašak prirode za što se pobrinula floristica Fanita Vrgoč, a klapa Iskon dalmatinskim pjesmama i nadopunila.
U pretprostoru restorana održao se i izložbeni sajam autohtonih dalmatinskih namirnica, ribe, meda, pršuta i vina. Pelješki vinogradar bio je organizator vinskog dijela programa, a pozivu su se odazvali vinarija Duboković iz Jelse, Grabovac iz Prološca te Matuško s Pelješca.
'Hvala kolegama vinarima koji su pomogli da ovi mladi ljudi svoje teoretsko znanje pretoče i u praksu. Nadam se da ćemo i ubuduće zajedno sudjelovati na ovakvim manifestacija', kazao je Stanislav Štambuk.
'Učenici će tijelom manifestacije ugostiti još cijeli niz uvaženih gostiju, a posebno se vesele što će sljedeće događanje posvetiti štićenicima dječjeg doma Maestral i podružnice Miljenko i Dobrila te njihovim odgajateljima', kazala je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe RCK.