Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash HRANA BOGOVA Dvije žlice meda svaki dan mogu poboljšati zdravlje

HRANA BOGOVA Dvije žlice meda svaki dan mogu poboljšati zdravlje

Nova istraživanja dala su zanimljive podatke

Med kao dodatak prehrani može gotovo svako jelo učiniti ukusnijim - od pečene piletine i ribe pa sve do kruha i slastica. Novo istraživanje pokazalo je da med također može poboljšati razinu šećera i kolesterola u krvi, iako su neke vrste možda bolje od drugih, donosi Eat This. Istraživači sa Sveučilišta u Torontu, čiji su rezultati studije nedavno objavljeni u Nutrition Reviewsu, odlučili su utvrditi kakav bi učinak med mogao imati na kardiometaboličke faktore rizika, piše Index.

Istraživači su se usredotočili na 18 kontroliranih ispitivanja koja su uključivala više od 1100 sudionika i trajala su dva mjeseca. Rezultati su pokazali da konzumacija meda ima pozitivan učinak na kardiometaboličko zdravlje poput smanjenja razine šećera u krvi i kolesterola.

Kod sudionika koji su u prosjeku konzumirali dvije žlice meda svaki dan, primijećeno je da su sirovi i cvjetni med bili uzrok mnogih zdravstvenih dobrobiti. S druge strane, prerađeni med nije bio toliko učinkovit.

'Ovi rezultati su iznenađujući jer med sadrži oko 80 posto šećera pa samim time možda ne bi imalo smisla da ovako sladak zapravo snižava razinu šećera i kolesterola u krvi. Ali med je također složen sastav uobičajenih i rijetkih šećera, proteina, organskih kiselina i drugih bioaktivnih spojeva koji vrlo vjerojatno imaju zdravstvene prednosti', objašnjava Tauseef Khan, istraživač spomenute studije i znanstveni suradnik prehrambenih znanosti na Sveučilištu u Torontu.

Vaša reakcija na temu