Prženi kolutići jabuka idealna su i slatka uvertira u jesen, a toliko su jednostavan desert da ćete se oduševiti!
Najbolje ih je poslužiti dok su još vrući, a za ekstra okus obložite ih šećerom obogaćenim cimetom, piše Novi list.
Zamislite krafnu, ali od jabuka – sjajno!
Sastojci
3-4 velike jabuke
ulje (za prženje)
Za smjesu:
120 g brašna
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
pola žličice cimeta
2 žlice bijelog šećera
240 ml mlaćenice (ili isto toliko mlijeka pomiješanog s 1 žličicom bijelog octa)
1 veliko jaje
Za šećerni premaz od cimeta:
100 g bijelog šećera
pola žličice cimeta
Priprema
Zagrijte ulje u velikom plitkom loncu punom otprilike pet centimetara ulja, na srednjoj vatri.
U zdjeli srednje veličine počnite pripremati smjesu tako što ćete pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i šećer.
U maloj posudi promiješajte mlaćenicu i jaje.
Ubacite mlaćenicu i jaje u smjesu brašna i promiješajte.
U maloj zdjeli pomiješajte cimet i šećer za preljev, a zatim istresite na tanjur. Ostavite za sad sa strane.
Narežite jabuke na tanke okrugle kriške, te kalupom za kekse izdubite sredinu gdje su koštice i jezgra.
Umočite kriške jabuke u tijesto i ostavite da višak tijesta iscuri.
U zagrijano ulje stavljajte nekoliko kriški odjednom i pustite ih da se prže otprilike dvije minute, okrećući ih kad donja strana poprimi zlatnosmeđu boju. Pecite dok obje strane ne porumene jednako.
Izvadite iz ulja i stavite na papirnate ručnike da se ocijedi višak ulja.
Kriške jabuke umočite u smjesu cimet šećera i premažite s obje strane.
Poslužite vruće.