Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Jedenje podgrijanih ostataka tjestenine pomaže pri mršavljenju, kaže nutricionistica

Jedenje podgrijanih ostataka tjestenine pomaže pri mršavljenju, kaže nutricionistica

Manji skok šećera u krvi

Konzumiranje ugljikohidrata kao ostataka, a ne svježe kuhanih, može pomoći u gubitku težine, rekla je za Insider nutricionistica Rhiannon Lambert. Kada jedemo ugljikohidrate, oni se razgrađuju u crijevima i apsorbiraju kao šećer, što podiže razinu glukoze u krvi.

Međutim, kada se kuhani ugljikohidrati, poput tjestenine, krumpira i riže, ohlade, u hrani se povećava vrsta vlakana koja se zovu otporni škrob, pojasnila je Lambert. 'Otporni škrob se opire probavi. Ne probavlja se u tankom crijevu, a zatim nastavlja fermentirati', kaže te dodaje da je dobro imati puno otpornog škroba u prehrani jer se on ne pretvara brzo u šećer.

Dr. Chris van Tulleken, istraživač koji je proučavao otporni škrob, ranije je rekao za BBC da ostaci doista možda jesu zdraviji od izvornog oblika jela. 'Konzumiranje ostataka hrane, čak i kada su podgrijani, moglo bi pomoći u gubitku težine', smatra.

Stabilna razina šećera u krvi pomaže u kontroli težine i smanjuje žudnju uzrokovanu niskom energijom, napisala je registrirana dijetetičarka Alexandra Rowles za Healthline. I postoje dokazi koji sugeriraju da podgrijani ugljikohidrati mogu spriječiti skokove šećera u krvi.

Mala studija iz 2014., čiji su autori dr. Denise Robertson sa Sveučilišta Surrey i Van Tulleken, otkrila je da jedenje kuhane, ohlađene i podgrijane tjestenine uzrokuje najmanji skok šećera u krvi, u usporedbi s tjesteninom koja je svježe kuhana ili kuhana pa pojedena kad se ohladila. Još jedna mala studija iz 2015., koju je o bijeloj riži provelo Sveučilište Indonezija, izvukla je isti zaključak.

Ipak, pri podgrijavanju riže treba biti na oprezu. Lambert preporučuje hlađenje unutar sat vremena nakon kuhanja, kao i podgrijavanje i jedenje unutar jednog dana kako biste spriječili stvaranje bakterija. 

Konzumacija otpornijeg škroba također bi mogla povećati osjećaj sitosti, prema studiji iz 2015. 'Ako ljudi žele smanjiti tjelesnu mast i izjednačiti razinu šećera u krvi, moglo bi biti korisno pokušati konzumirati otporniji škrob', ističe Lambert, prenosi Index.

Vaša reakcija na temu