Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: ŠKMER KUHANJE JE ĐIR! Završen ŠKMER-ov ciklus radionica za mlade

KUHANJE JE ĐIR! Završen ŠKMER-ov ciklus radionica za mlade

Od domaćih obroka do klasika svjetskih gastronomija

Tradicionalna dalmatinska jela, popularni specijaliteti Italije, Amerike, Meksika i Kine bili su dio "repertoara" devet srpanjskih radionica za mlade 'Kuhanje je đir!' udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu.

Izvrstan odaziv polaznika u dobi od 15 do 18 godina na prve dvije radionice koje su održane pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, kao i želje roditelja da im se djeca zabave na praznicima bez računala i mobitela te nauče kuhati samostalne obroke, ponukao je ŠKMER da 'Kuhanje je đir!' pretvore u ciklus. 

Radionice u ŠKMER Akademiji na splitskom Spinutu je vodio Željko Neven Bremec, nagrađivani chef koji se obrazovao na hrvatskim visokim učilištima, SAD-u i Europi, a pomagao mu je Dragutin Mandić, mladi Vranjičanin, inače dvostruki juniorski prvak Bisera mora, najvećeg kuharskog natjecanja u ovom dijelu Europe.

'Obroci na radionicama su bili jednostavniji tako da ih mogu i sami početnici prirediti, a posebice se pazilo da namirnice budu lako dostupne, zdrave i prihvatljive cijenom jer uskoro će dio ovih mladih „kuhara“ krenuti u samostalan život ili studirati u drugim gradovima. Za početak osmislili smo cjelovite obroke; učili ih skuhati juhe i temeljce, umake, rižote, paste, glavna jela te domaće paštete. Također, polaznici su mijesili i pekli kruh i peciva, naučili praviti rožatu, buhtle, štrudel i palačinke. Većina od 80-ak polaznika bila je iznimno motivirana, pa su se prijavljivali i na više radionica, njih su posebice zanimali specijali s tortiljama, burgerima te izradom domaćih tjestenina', rekao je Željko Neven Bremec, inače predsjednik ŠKMER-a.

Na 'Kuhanju je đir!' učilo se pravilnim tehnikama, odabiru, kombiniranju i termičkoj obradi namirnica kako bi zadržale nutritivne vrijednosti, a po završetku radionica sve se skuhano i degustiralo. 

Na specijalu El Mexicano održanom 16. srpnja, učilo se pripremi domaćih tortilja i raznih punjenja, a par dana kasnije na Pasti Italiani pravile su se domaće manistre, lazanje i umaci. Chick 'n' Roll bio je jedan od specijala na kojem se pripremala hrskava piletina u cornflakesu i u woku na kineski način te pečena krilca u slatko-slanom preljevu, kao i pileći rižot, domaća majoneza, tartar umak te američka coleslaw salata.

'Na radionici Burger XL napravljen je gigantski burger od kilograma mesa, a naši polaznici su sami naučili oblikovati i peći odreske od govedine te fishburgere s bijelom ribom. Pokazali smo im kako napraviti domaća peciva za burgere, a osim običnog pomfrita pekli su i 'jacket potatoes', američki klasik od krumpira pečenog u kori. Za umake na radionici radila su se dalmatinska marmelada od bijele kapule aromatizirana plavcem malim te umak od ljubičastog luka začinjen chardonnay vinom', naveo je Bremec.

U posljednjem tjednu srpnja održan je završni trodnevni besplatni serijal radionica 'Kuhanje je đir!' za koji je dalmatinski trgovački lanac Tommy osigurao namirnice domaćih OPG-ova te njihovih robnih marki, a jedan od polaznika je nagrađen u natječaju Dalmatinskom košarom punom delicija.

Vaša reakcija na temu