Mediteranska kuhinja poznata je po svojoj jednostavnosti, svježim sastojcima i zdravim masnoćama. Salate su neizostavan dio ove kuhinje, s naglaskom na sezonske plodove, povrće, maslinovo ulje i aromatične začine. Osim što su ukusne, ove su salate bogate vlaknima, vitaminima i zdravim mastima, a često se koriste i kao prilog uz glavna jela ili kao lagani obrok. U nastavku vam donosimo recepte za tri najzdravije i najpopularnije mediteranske salate koje će vas oduševiti svojim bogatstvom okusa i nutritivnim vrijednostima.
Grčka salata
Jedna od najpoznatijih salata na Mediteranu, grčka salata, osnova je svakog obroka na Balkanu i u Grčkoj. Svježa je, jednostavna i bogata hranjivim tvarima.
Sastojci:
- 2 krastavca, narezana na kolutove
- 2 velika rajčica, narezana na kriške
- 1 crvena paprika, narezana na trakice
- 1/2 crvenog luka, tanko narezanog
- 200 g feta sira, narezana na kocke
- 1/2 šalice crnih maslina
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1 žlica suhog origana
- sok od 1 limuna
- sol i papar po ukusu
Priprema: U velikoj zdjeli, pomiješajte krastavce, rajčice, papriku i crveni luk. Dodajte feta sir i crne masline. U manjoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, origano, sol i papar. Prelijte salatu s preljevom, promiješajte i poslužuj odmah.
Cezar Salata
Iako nije izvorno mediteranska, Cezar salata s vremenom je postala neizostavan dio mediteranske kuhinje, osobito zbog svoje jednostavnosti i okusa.
Sastojci:
- 4 šalice mlade zelene salate (najbolje romaine)
- 1/2 šalice parmezana, naribanog
- 1 šalica grilanih pilećih prsa, narezana na trakice
- 1/4 šalice domaćih krutona
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žlica senfa
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- sol i papar po ukusu
Priprema: U velikoj zdjeli, pomiješajte zelenu salatu, pileća prsa, parmezan i krutone. U manjoj zdjeli, pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, senf, Worcestershire umak, češnjak, sol i papar. Prelijte salatu s preljevom i dobro promiješajte. Poslužite odmah.
Panzanella Salata (Italija)
Panzanella je savršena talijanska ljetna salata koja koristi stare komadiće kruha, rajčice i svježeg povrća. Jednostavna je, ali prepuna okusa i savršen je način za iskoristiti ostatke kruha.
Sastojci:
- 4 kriške starog kruha (najbolje baguette ili ciabatta), narezane na kocke
- 4 rajčice, narezane na kockice
- 1 krastavac, oguljen i narezan na kockice
- 1 crveni luk, tanko narezan
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 žlice vinskog octa
- 1/4 šalice svježeg bosiljka, narezana
- sol i papar po ukusu
Priprema: Kocke kruha potopite u malo vode na nekoliko minuta, a zatim ih ocijedite da otklonite višak tekućine. U velikoj zdjeli pomiješajte rajčice, krastavac, crveni luk i kruh. Dodajte maslinovo ulje, vinski ocat, sol, papar i svježi bosiljak. Promiješajte salatu i ostavite da odstoji 20-30 minuta kako bi kruh upio okuse. Poslužite hladno ili na sobnoj temperaturi.