Dani grožđa u Bujama jedno su od najpoznatijih vinskih slavlja u Istri, s tradicijom koja seže još u 1905. godinu. Ova manifestacija od samih početaka slavi bogatstvo vinogradarske tradicije, okupljajući posjetitelje iz cijele Hrvatske i inozemstva.
Manifestacija Dana grožđa u Bujama započela je 1905. godine povodom otvaranja prvog vinskog podruma koji je izgradila tadašnja zadruga. Bio je to početak prave vinarske fešte u gradu Buje.
U prvim desetljećima Dan grožđa imao je prije svega simboličko značenje – označavao je početak berbe grožđa. Danas je riječ o masovno posjećenoj trodnevnoj manifestaciji koja objedinjuje sport, umjetnost, glazbu, gastronomiju i, naravno, vino.
U prošlim desetljećima Dani grožđa bili su prava spektakularna fešta. Šezdesetih godina trajali su i do 15 dana, a posljednja tri dana bila su najživlja i najatraktivnija. Grad je tada oživljavao kroz karavanu ukrašenih vozila koja je putovala po okolici, dijeleći grožđe i informirajući građane o programu događanja.
Jedna od najpoznatijih tradicija bilo je pečenje vola – događaj koji je okupljao mještane i posjetitelje. Iako se vol pripremao s posebnom pažnjom, zbog ručnog načina okretanja znalo se dogoditi da meso djelomično izgori, jer bi uslijed slavlja netko zaboravio nastaviti s okretanjem.
Tombola je također imala poseban šarm. Brojevi su se, kao i danas, izvlačili i okretali na velikoj tabli, no budući da je broj posjetitelja bio toliki da se protezao od jednog do drugog trga, informacije o izvučenim brojevima prenosile su se usmeno preko tadašnjih 'megafona'. Posjetitelji iz cijelog grada javljali bi se da preuzmu svoje nagrade. One su bile raznovrsne – od praktičnih predmeta do automobila, dok danas glavna nagrada doseže i do 10.000 eura.
Osim tombole i pečenja vola, Dani grožđa nudili su i vinske degustacije, gdje su lokalni vinari predstavljali svoja najbolja vina, a posjetitelji imali priliku kušati različite sorte grožđa. Godinama se organizira i humanitarna prodaja krostata od tisuća bobica grožđa, čiji se prihod u cijelosti usmjerava u dobrotvorne svrhe.
Dani grožđa bili su i prilika za okupljanje bujskih iseljenika – onih koji su zbog studija, posla ili drugih razloga živjeli u drugim gradovima.
I danas, Dani grožđa u Bujama zadržavaju svoj šarm i duh zajedništva. Ove godine manifestacija će se održati trećeg vikenda u rujnu, u obliku bogatog trodnevnog programa. Posjetitelje očekuju koncerti, vinske degustacije, dječje radionice, sportski turniri, sajmovi i mnoga druga iznenađenja.
Iako su se format i tehnologija tijekom godina promijenili, duh Dana grožđa ostaje isti: slavlje plodova vinograda, druženje i očuvanje bogate istarske tradicije.