Ako želite unijeti dašak Mediterana u svoju kuhinju, aromatično ulje s biljem savršen je dodatak. Lako se priprema, a koristi se za salate, pečeno meso, ribu, povrće ili jednostavno kao dodatak svježem kruhu. Najbolje od svega – potrebno vam je tek nekoliko sastojaka i malo strpljenja.
Sastojci:
- 500 ml kvalitetnog maslinovog ulja
- 2 grančice svježeg ružmarina
- 2 grančice timijana
- 3 češnja češnjaka
- korica jedne neprskane limunove kore
- 1 čili paprika (po želji)
Priprema:
U manjoj posudi lagano zagrijte maslinovo ulje – ne smije zakuhati, samo neka bude toplo. Dodajte oguljene i lagano zgnječene češnje češnjaka, grančice ružmarina i timijana, koricu limuna te čili ako želite pikantnu notu. Neka se sastojci griju u ulju 5 do 10 minuta na vrlo laganoj vatri.
Maknite s izvora topline i ostavite da se ulje potpuno ohladi. Kad se ohladi, procijedite ga kroz gazu ili sitno cjedilo i prelijte u steriliziranu bocu. Ako želite intenzivniji okus, možete ostaviti bilje u boci i pustiti da se arome razvijaju još nekoliko dana prije prve upotrebe.
Čuvanje:
Ulje držite na tamnom i hladnom mjestu, daleko od izravnog sunca. Tako pripremljeno aromatično ulje može trajati i do tri mjeseca.
Savjet:
Umjesto ružmarina i timijana možete koristiti bosiljak, origano, kadulju ili mješavinu začina po svom ukusu. Ako volite blagu citrusnu svježinu, dodajte i nekoliko kapi limunovog soka prije posluživanja.
Ovo jednostavno ulje dat će svakoj vašoj salati, tjestenini ili pečenju novu, mirisnu dimenziju – i pretvoriti svako jelo u pravo mediteransko iskustvo.