Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Aromatično ulje koje će oplemeniti svako jelo

RECEPT Aromatično ulje koje će oplemeniti svako jelo

Evo kako ga napraviti

Ako želite unijeti dašak Mediterana u svoju kuhinju, aromatično ulje s biljem savršen je dodatak. Lako se priprema, a koristi se za salate, pečeno meso, ribu, povrće ili jednostavno kao dodatak svježem kruhu. Najbolje od svega – potrebno vam je tek nekoliko sastojaka i malo strpljenja.

Sastojci:

- 500 ml kvalitetnog maslinovog ulja

- 2 grančice svježeg ružmarina

- 2 grančice timijana

- 3 češnja češnjaka

- korica jedne neprskane limunove kore

- 1 čili paprika (po želji)

Priprema:

U manjoj posudi lagano zagrijte maslinovo ulje – ne smije zakuhati, samo neka bude toplo. Dodajte oguljene i lagano zgnječene češnje češnjaka, grančice ružmarina i timijana, koricu limuna te čili ako želite pikantnu notu. Neka se sastojci griju u ulju 5 do 10 minuta na vrlo laganoj vatri.

Maknite s izvora topline i ostavite da se ulje potpuno ohladi. Kad se ohladi, procijedite ga kroz gazu ili sitno cjedilo i prelijte u steriliziranu bocu. Ako želite intenzivniji okus, možete ostaviti bilje u boci i pustiti da se arome razvijaju još nekoliko dana prije prve upotrebe.

Čuvanje:

Ulje držite na tamnom i hladnom mjestu, daleko od izravnog sunca. Tako pripremljeno aromatično ulje može trajati i do tri mjeseca.

Savjet:

Umjesto ružmarina i timijana možete koristiti bosiljak, origano, kadulju ili mješavinu začina po svom ukusu. Ako volite blagu citrusnu svježinu, dodajte i nekoliko kapi limunovog soka prije posluživanja.

Ovo jednostavno ulje dat će svakoj vašoj salati, tjestenini ili pečenju novu, mirisnu dimenziju – i pretvoriti svako jelo u pravo mediteransko iskustvo.

Vaša reakcija na temu