Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Čokoladni kuglof koji osvaja na prvi zalogaj

RECEPT Čokoladni kuglof koji osvaja na prvi zalogaj

Mirisna poslastica za svaku prigodu

Ako volite deserte koji spajaju jednostavnost pripreme i raskoš okusa, čokoladni kuglof je pravi izbor. Ova klasična slastica savršena je za nedjeljno druženje, blagdanski stol ili trenutke kad jednostavno želite nešto slatko uz šalicu kave. Mekan iznutra, s hrskavom koricom i mirisom koji ispuni cijelu kuću – kuglof je desert kojem se svi vraćamo.

Sastojci:

- 200 g tamne čokolade

- 200 g maslaca

- 200 g šećera

- 4 jaja

- 250 g glatkog brašna

- 1 prašak za pecivo

- 2 žlice kakaa

- 200 ml mlijeka

- prstohvat soli

- 1 vanilin šećer

- po želji: malo ruma ili arome vanilije

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom.

2. U lončiću otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri, pa ostavite da se malo ohladi.

3. U zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.

4. Dodajte rastopljenu čokoladu i kratko promiješajte.

5. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sol, pa postupno dodajte u mokru smjesu uz naizmjenično dolijevanje mlijeka.

6. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 40–45 minuta, ovisno o pećnici (provjerite čačkalicom – ako izađe suha, kuglof je gotov).

7. Ostavite da se ohladi, pa po želji prelijte otopljenom čokoladom ili pospite šećerom u prahu.

Savjet više:

Za dodatnu dozu užitka možete u smjesu dodati komadiće čokolade, mljevene orahe ili koricu naranče. Ako volite kontraste, poslužite kuglof uz kuglicu sladoleda od vanilije ili malo tučenog vrhnja.

Jednostavan, a profinjen, ovaj čokoladni kuglof dokaz je da su klasici – s razlogom – bezvremenski.

Vaša reakcija na temu