Ako volite deserte koji spajaju jednostavnost pripreme i raskoš okusa, čokoladni kuglof je pravi izbor. Ova klasična slastica savršena je za nedjeljno druženje, blagdanski stol ili trenutke kad jednostavno želite nešto slatko uz šalicu kave. Mekan iznutra, s hrskavom koricom i mirisom koji ispuni cijelu kuću – kuglof je desert kojem se svi vraćamo.
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 250 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kakaa
- 200 ml mlijeka
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- po želji: malo ruma ili arome vanilije
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom.
2. U lončiću otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri, pa ostavite da se malo ohladi.
3. U zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.
4. Dodajte rastopljenu čokoladu i kratko promiješajte.
5. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sol, pa postupno dodajte u mokru smjesu uz naizmjenično dolijevanje mlijeka.
6. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 40–45 minuta, ovisno o pećnici (provjerite čačkalicom – ako izađe suha, kuglof je gotov).
7. Ostavite da se ohladi, pa po želji prelijte otopljenom čokoladom ili pospite šećerom u prahu.
Savjet više:
Za dodatnu dozu užitka možete u smjesu dodati komadiće čokolade, mljevene orahe ili koricu naranče. Ako volite kontraste, poslužite kuglof uz kuglicu sladoleda od vanilije ili malo tučenog vrhnja.
Jednostavan, a profinjen, ovaj čokoladni kuglof dokaz je da su klasici – s razlogom – bezvremenski.