Rižot koje je ime dobio po svojoj specifičnoj boji. Radi se o rižotu od sipe koji je obojan njenim crnilom. Ukoliko nabavite svježu jadransku sipu, ovaj će rižoto biti još bolji, piše Index.
Sastojci:
1 kg sipe
3 češnja češnjaka
svežanj peršina
crveni luk
200 ml ribljeg temeljca
riže
200 ml suhog bijelog vina
100 ml maslinovog ulja
Priprema:
Sipu dobro operite hladnom vodom, odstranite kost i ogulite kožu. Sa strane ostavite nekoliko mjehura s crnilom te ih dobro ocjedite. U posudu stavite maslinovo ulje, narezan luk, peršin, usitnjen češnjak pa kad zažuti, dodajte riblji temeljac. Dinstajte na laganoj vatri dok luk skroz ne omekša.
Dodajte sipu rezanu na manje komade. Lagano pržite desetak minuta, dok ne omekša. Dodajte crnilo, vino i rižu te kuhajte dok riža nije kuhana, ali ne raskuhana. Kada je rižot gotov, po želji možete dodati kvasine ili posuti ribanim parmezanom prije posluživanja.