Kava, kava i još malo kave... To je kratak opis ovog odličnog recepta za cupcakes!
Osim što cupcakes odlično izgledaju na fotografijama, ova verzija u kojoj se na najbolji način spajaju kava i čokolada poslužit će ti kao odlična zamjena za jutarnju ili popodnevnu šalicu kave, piše Miss Gastro.
Sastojci su dovoljni za pripremu 12 kolačića standardne veličine. Možeš ih čuvati 3 dana na sobnoj temperaturi u posudi s poklopcem ili do 5 dana u hladnjaku. U slast!
Sastojci
Glatko brašno 250 g
Prašak za pecivo 2 žličica
Soda bikarbona 1 žličica
Sol 0,25 žličica
Instant kava 3 žlica
Šećer 150 g
Suncokretovo ulje 50 ml
Jaje 2 kom
Ekstrakt vanilije 1 žličica
Mlijeko 50 ml
Kava 250 ml
Krema
Sastojci
Maslac 220 g
Instant kava 2 žličica
Kakao prah 1 žlica
Sol 0,25 žličica
Šećer u prahu 450 g
Slatko vrhnje 2 žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za 12 muffina premaži maslacem i pobrašni.
U manjoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i instant kavu.
U drugoj posudi izmiksaj maslac sa šećerom i uljem. Dodaj jedno po jedno jaje, a zatim postepeno ulij mlijeko.
Umiješaj skuhanu kavu sobne temperature i ekstrakt vanilije pa na kraju umiješaj suhe sastojke. Upotrijebi mutilicu za razbijanje grudica.
Napuni kalup za muffine pa peci 20 minuta. Provjeri čačkalicom je li tijesto pečeno pa kolačiće izvadi i pusti da se hlade na rešetki.
Dok se hlade, za to vrijeme pripremi kremu. Izmiksaj maslac sobne temperature pa mu dodaj instant kavu, kakao i sol, a zatim postepeno ubacuj žlicu po žlicu šećera u prahu. Krema bi trebala biti gusta i glatka.
Premjesti kremu u slastičarsku vrećicu s većim nastavkom u obliku zvijezde.
Ohlađene cupcakes nadjeni kremom i po želji ih pospi čokoladnim mrvicama.