Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Domaća marinara gotova za pola sata

RECEPT Domaća marinara gotova za pola sata

Zdravija i ukusnija od kupovne

Domaća marinara neusporedivo je zdravija i ukusnija od najboljih umaka koje možemo naći u supermarketu, a možemo ju napraviti samo od sastojaka koje imamo u smočnici. Umjesto obične tave u kojoj biste napravili umak, koristite wok tavu (ako ju imate) jer voda brže ispari što skraćuje vrijeme pripreme, piše Index.

Sastojci

800 g pelata iz konzerve

60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

7 češnjeva češnjaka, nasjeckanih

1 sušeni čili ili prstohvat čili pahuljica

1 žličica soli

1 grančica svježeg bosiljka

Priprema

Istresite rajčice u veliku posudu i gnječilicom za krumpir ih zgnječite. U slučaju da nemate gnječilicu, vilica će sasvim dobro poslužiti. U konzervu ulijte oko 250 ml vode te protresite kako biste iskoristili sav umak od rajčice te sačuvajte.

U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagrije, dodajte češnjak. 

Kada češnjak počne cvrčati (pazite da ne zagori) dodajte rajčice i vodu iz konzerve. Dodajte cijelu čili papričicu ili pahuljice čilija i sol te miješajte.

Na površinu stavite grančicu bosiljka, pustite da uvene te pomiješajte s umakom. Krčkajte umak oko 15 minuta dok se ne zgusne, a ulje na površini postane jarko narančasto. Ako koristite origano, kušajte umak nakon 10 minuta krčkanja dodajući još soli ako je potrebno. Bosiljak i papričicu izvadite iz umaka. 

Napomena

Marinaru koristite kao umak za pizzu, bazu za tjestenine u koji po želji dodajte povrće ili meso, kao nadjev za bruskete, njoke od cvjetače, ratatouille, juhu od rajčice ili minestrone.

Vaša reakcija na temu