Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PAO BROJ TURISTA Unatoč manjem broju gostiju, cijene na Jadranu i dalje rastu

PAO BROJ TURISTA Unatoč manjem broju gostiju, cijene na Jadranu i dalje rastu

Realna potrošnja pada, upozoravaju HNB i Vlada

Za pad broja turista u prvih pet mjeseci mnogi okrivljuju visoke cijene. No one svejedno ne padaju, nego ponegdje čak i rastu, uz računicu da to neće nanijeti štetu jer će gostiju i dalje biti. Iz Vlade upozoravaju da je to kontraproduktivno, a upozorenje stiže i iz HNB-a. Guverner ističe da nam zbog toga realna potrošnja već pada.

Smještaj su platili prije dolaska i tu su cijenu prihvatili. No iznenađenja su slijedila kad su stigli u Hrvatsku, izvan pansiona.

- Lani smo vožnju taksijem od Pule do Rovinja platile 60 eura, a sada nas je stajala čak 120 eura. Sve je znatno poskupjelo, požalila se Maria, gošća iz Španjolske, za HRT.

- Hrana vam je skupa, ali manikuru sam tu platila 30 eura, a u Belgiji bi me stajala 60 eura, usporedila je cijene gošća iz Belgije.

- Sve je poskupjelo, kratko je ocijenio gost iz Njemačke.

Čak se i nautičari žale. U Splitu su za lipanj i srpanj zakupili manje vezova.

- Možemo primijetiti da naši gosti sve manje jedu po restoranima, sve više kuhaju po brodovima. Vidimo po plinskim bocama i po količini plina koje im dajemo. Sve više vremena provode svih 7 dana na brodu, što nije dobro ni za naša plovila ni za baterije, istaknula je Sara Douzzan Županović, voditeljica Grupacije pružatelja usluga smještaja na plovilima pri HGK - ŽK Split.

Ugostitelji se žale na više cijene sirovina, najma, režije… nema kraja.

- Mislim da su i vani cijene iste kao i kod nas. Postali smo Europa i radnici su poskupjeli isto kao i u Europi, smatra Anton Fariš, ugostitelj iz Rovinja.

Neki su računali na to da turisti neće štedjeti na malim zadovoljstvima pa su se i tu zaigrali s cijenama.

Kava s mlijekom u hotelu s 5 * u Zagrebu košta 3,5 eura. Puno u odnosu na kafić iza ugla gdje kava košta 2,2 eura. Ali je i malo, u odnosu na cijene u Opatiji gdje ćete kavu s mlijekom u hotelu iste kategorije platiti čak 6 eura.

Iz Vlade pozivaju turistički sektor na zdrav razum.

- Apeliram na mudrost i razum kako nam se ne bi dogodilo da jednu godinu ostanemo bez gostiju zbog nekakvih pretjerivanja u tom sektoru, naglasio je ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

Upozorenje i od guvernera HNB-a.

- Ponavljam da smo imali duplo viši rast cijena u zadnje tri godine od naših konkurenata na Mediteranu, da smo zbog toga počeli gubiti udio na tržištu Mediterana u noćenjima i da nam realna potrošnja već pada, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

I ekonomisti primjećuju da smo pretjerali u odnosu na konkurenciju.

- Onda imate diskrepanciju - 50% porast cijena i 15% porast kupovne moći onih koji nama dolaze. I što se onda dešava? Ti turisti pogledaju lijevo i desno, rekao je ekonomski analitičar Mladen Vedriš. 

Upozorava na to da visoke cijene ugrožavaju razinu inflacije u cijeloj zemlji i da se iz turizma prelijevaju na sve građane.

Vaša reakcija na temu