Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mogens Petersen from Pixabay RECEPT Domaći kukuruzni kruh hrskave korice i mekane sredine

RECEPT Domaći kukuruzni kruh hrskave korice i mekane sredine

Ide uz svaki obrok

Kukuruzni kruh jedan je od onih jednostavnih, a iznimno ukusnih recepata koji prizivaju mirise djetinjstva i toplinu domaće kuhinje. Hrskava korica, zlatna boja i blago slatkasti okus kukuruza savršeno prate razna jela – od variva i roštilja do običnog maslaca i domaćeg sira. 

U nastavku donosimo provjereni recept koji uspijeva svaki put.

Sastojci:

- 250 g kukuruznog brašna

- 250 g glatkog pšeničnog brašna

- 1 vrećica suhog kvasca (ili 20 g svježeg)

- 1 žličica soli

- 1 žličica šećera

- 350 ml tople vode

- 2 žlice maslinova ulja (po želji)

Priprema:

1. U velikoj zdjeli pomiješajte oba brašna, suhi kvasac, šećer i sol.

2. Postupno dodajte toplu vodu i miješajte drvenom kuhačom ili mikserom s nastavkom za tijesto. Kada se sve sjedini, umijesite glatko tijesto.

3. Pokrijte zdjelu kuhinjskom krpom i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu oko 1 sat, dok se ne udvostruči.

4. Nakon dizanja, premijesite tijesto i oblikujte ga u štrucu ili ga stavite u nauljen kalup za kruh.

5. Ostavite da se još jednom diže 20 minuta dok se pećnica zagrijava na 200 °C.

6. Po želji, premažite površinu maslinovim uljem i pospite s malo kukuruznog brašna za dodatnu hrskavost.

7. Pecite 35–40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju i ne zazvuči šuplje kad kucnete po dnu.

8. Ohladite na rešetki prije rezanja.

Savjet više:

Ako volite bogatiji okus, u tijesto možete dodati i sjemenke suncokreta, buče ili malo naribanog sira. Kukuruzni kruh je najbolji svjež, ali se dobro održava i danima ako ga čuvate zamotanog u kuhinjsku krpu.

Uživajte u domaćem okusu koji paše uz svaki obrok!

Vaša reakcija na temu