Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Izvrnuti kolač sa šljivama

RECEPT Izvrnuti kolač sa šljivama

Sastojci asociraju na starinske recepte

Volimo kulinarske savjete i veganske recepte Marine Minko koje pratimo na portalu krenizdravo.hr, a ovaj put pažnju nam je privukla jednostavnim i sočnim 'izvrnutim' kolačem sa šljivama.

'U ovom sam receptu odlučila kombinirati još neke sastojke koji me na neki način asociraju na starinske recepte, na domaću i zdravu seosku kuhinju koju od milja nazivamo bakinom', kaže Mare, ali neke je tradicionalne sastojke zamijenila danas lako dostupnim zdravijim alternativama.

U biskvitu su se tako našli zobeno brašno i zobeno mlijeko, batat i maslinovo ulje, a rezultat je sjajan. Količina sastojaka u receptu predviđena je za okrugli kalup veličine 20 centimetara.

Sastojci za izvrnuti kolač sa šljivama:

100 g pšeničnog brašna

100 g zobenog brašna ili pahuljica (samo ih kratko usitnite u blenderu da postanu brašno)

130 g oraha, mljevenih

100 g integralnog ili kokosovog šećera

210 ml zobenog mlijeka

100 g narančastog batata, pire

1 žlica maslinovog ulja

2 žlice limunovog soka

1 prašak za pečenje

1/2 čajne žličice sode bikarbone

1/2 čajne žličice soli

10 – 15 šljiva

2 žlice javorovog sirupa, po želji

Priprema izvrnutog kolača sa šljivama:

Na samom početku pripremite pire od batata te, ako koristite cijele orahe i zobene pahuljice, sameljite ih u blenderu. Možete ih samljeti zajedno, dapače.

Šljive operite i očistite od koštica te ih narežite na četvrtine u obliku kriški.

Pomiješajte suhe sastojke – pšenično brašno, mljevene orahe, zobeno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

U posebnoj posudici promiješajte i mokre sastojke – pire od batata, maslinovo ulje, zobeno mlijeko i sok od limuna.

Pećnica neka bude ugrijana na 180 stupnjeva, a kalup obložen papirom za pečenje.

Na dno kalupa složite kriške šljiva tako da popunite cijelu površinu. Po želji možete pokapati javorovog sirupa, ako volite i želite slađi kolač.

Tek kad ste posložili šljive, pomiješajte suhe i mokre sastojke u jednoj posudi. Sada je pravo vrijeme za to jer će kiselina iz mokrih sastojaka odmah početi djelovati na sodu bikarbonu i prašak za pečenje, a ne želite da se ta reakcija odvije puno prije nego je kolač spreman za pećnicu.

Kad ste dobro promiješali sve sastojke za biskvit, ulijte smjesu u kalup na šljive i stavite u pećnicu na 30 – 40 minuta. Provjerite je li biskvit pečen ubadanjem štapića.

Malo ohladite, odvojite nožem od bočne strane kalupa, poklopite tenjurom za posluživanje i okrenite kolač na tanjur.

Vaša reakcija na temu