Kremasta juha od pečene cvjetače prepuna okusa pečenog češnjaka – ima li boljeg spoja?
U ovom jednostavnom receptu za juhu od cvjetače nema vrhnja ni brašna, a dodatnu dimenziju okusu i teksturi možete dodati tako da uz nju poslužite krutone ili tostirani kruh.
Ovo je jelo za dušu, kako se kaže, a sezonu juhica najbolje je da započnete sa stilom i oduševite se ovom toliko jednostavnom, a opet toliko neodoljivom zdjelicom.
Sastojci
1 velika glavica cvjetače, izrezana na cvjetove
3 žlice maslinovog ulja
sol i papar
1 glavica češnjaka
1 srednji žuti luk, narezan na kockice
1 l povrtnog temeljca
235 g naribanog cheddar sira
narezani mladi luk po izboru za ukrašavanje
krutoni ili tostirani kruh po izboru za posluživanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. i lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Na papir poslažite cvjetove cvjetače, pokapajte s 1-2 žlice maslinova ulja i obilno začinite solju i paprom. Što se češnjaka tiče, ogulite ga s vanjske strane i odrežite vrh tako da pojedinačni češnjevi češnjaka budu izloženi. Stavite češnjak u komad folije i pokapajte vrh maslinovim uljem, a zatim lagano zamotajte u foliju i stavite na tavu s cvjetačom. Pecite cvjetaču i češnjak 30-35 minuta, okrećući napola, dok cvjetača ne postane zlatna i karamelizirana.
Dok se cvjetača kuha, dodajte žlicu maslinovog ulja u lonac i stavite na srednju vatru. Kad se ulje zagrije, dodajte luk narezan na kockice i pirjajte 5-8 minuta dok luk ne postane proziran.
Zadnji je korak prije posluživanja miksanje juhe. U veliki blender dodajte luk, pečenu cvjetaču, pečeni češnjak (kojeg ste jednostavno istisnuli iz ljuske), temeljac, sol i papar. Miksajte dok ne postane kompaktna, oko minutu, zatim dodajte natrag u lonac i stavite na srednju vatru. Pustite juhu da lagano zakuha, a zatim umiješajte cheddar sir. Miješajte 10-15 minuta, kušajte i po potrebi dodajte začine.
Ukrasite zelenim lukom i dodatno naribanim cheddar sirom. Poslužite s hrskavim prepečencem ili krutonima, piše Ambitious Kitchen, prenosi Novi list.