Kombinacija čokolade i voća je kraljevski spoj za sladokusce. Razmazite se jednostavnim receptom koji uspije baš svaki put. Pomiješajte omiljene sastojke i ukrasite po svom guštu. Zalogaji će se topiti u ustima, a vi ćete biti zaokupljeni predivnim osjećajem uz kolač od čokolade i voća. Počastite svoje omiljene ljude i hedonistički ritual može početi, piše Novi list.
Sastojci
200 g maslaca
200 g tamno smeđeg mekog šećera
100 g tamne čokolade (80%) izlomljene na komadiće
75 ml rakije
1 žličica ekstrakta vanilije
250 g grožđica
250 g ribizla
100 g suhih brusnica
100 g suhih višanja
100 g miješane kore
200 g brašna + prašak za pecivo
100 g mljevenih badema
3 žlice kakaa
3 jaja razmućena vilicom
Priprema
U veliki lonac stavite maslac, šećer, čokoladu, rakiju, vaniliju i suho voće. Lagano zagrijte, povremeno miješajući dok se sve ne otopi. Maknite s vatre.
Zagrijte pećnicu na 150C. Duboki kalup za torte, okrugli 20cm ili 18cm kvadratni, obložite dvostrukim slojem pergamenta za pečenje.
Pomiješajte brašno, bademe, kakao i začin. U lagano ohlađenu čokoladnu smjesu u loncu umiješajte jaja, a zatim i smjesu brašna. Istrugajte u pripremljeni lim i pecite 1½ h – 1 h 45 minuta. Ohladite u limu, pa ukrasite.