Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Katharina N. from Pixabay RECEPT Lagana torta od malina

RECEPT Lagana torta od malina

Savršen ljetni desert

Tražite jednostavan, lagan i osvježavajuć kolač idealan za tople dane? Torta od malina je pravi izbor! Ovaj desert spaja svježinu voća, prozračnu kremu i laganu biskvitnu podlogu – a sve bez previše šećera i masnoće.

Sastojci

Za biskvit:

- 3 jaja

- 80 g šećera

- 1 vanilin šećer

- 90 g brašna

- 1 žličica praška za pecivo

- prstohvat soli

Za kremu:

- 250 g svježeg sira (npr. krem sir ili skuta)

- 200 ml vrhnja za šlag

- 2 žlice meda ili šećera u prahu

- 1 žlica limunovog soka

- 1 žlica želatine u prahu (ili 4 lista)

- 2 žlice vode

Za voćni sloj:

- 300 g svježih ili smrznutih malina

- 2 žlice šećera

- 1 žličica gustina (opcionalno, ako želite gušći sloj)

Priprema

1. Biskvit

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Odvojite bjelanjke i izmiksajte ih s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Posebno umutite žumanjke, šećer i vanilin šećer dok ne posvijetle. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo, a zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u kalup promjera 20–22 cm obložen papirom za pečenje. Pecite 15–20 minuta. Ohladite.

2. Krema

U maloj posudi namočite želatinu s 2 žlice hladne vode. Ostavite da nabubri, zatim kratko zagrijte dok se ne otopi (ne smije zakuhati). U međuvremenu izmiksajte sir s medom i limunovim sokom. Umiješajte otopljenu želatinu, zatim dodajte čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Lagano sjedinite.

3. Voćni sloj

Maline i šećer kratko prokuhajte (ako koristite smrznute, prethodno ih odmrznite). Ako želite gušći preljev, dodajte gustin razmućen u malo vode i kratko prokuhajte. Ohladite.

4. Slaganje torte

Na ohlađeni biskvit u kalupu stavite kremu, poravnajte površinu i stavite u hladnjak na 1–2 sata. Kad se krema stisne, prelijte voćni sloj i ponovno ohladite do posluživanja.

Savjet:

Umjesto malina možete koristiti i drugo bobičasto voće – borovnice, jagode ili mješavinu šumskog voća.

Ova lagana torta od malina odlična je za rođendane, piknike ili jednostavno kad vam se jede nešto slatko, a osvježavajuće.

Vaša reakcija na temu