Tiramisu je tradicionalni talijanski desert koji se sastoji od piškota namočenih u kavu te bogato oplemenjenih kremom od mascarpone sira...
No jeste li znali da postoji i 'lakša' osvježavajuća verzija puna vitamina C? Recept za izradu ovog sočnog kolača s dodatkom likera limoncello koje se izrađuje od limuna donosi Punkufer.
Za limoncello sirup:
240 ml likera limoncello
240 ml vode
100 grama šećera
180 ml svježe iscijeđenog soka limuna
40 piškota
Recept za tiramisu cheesecake koji se ne peče
Za mascarpone kremu:
450 grama mascarpone sira
350 grama vrhnja za šlag
150 grama džema od limuna
60 grama šećera u prahu
Priprema:
1. U loncu zagrijte limoncello, vodu, šećer i limunov sok na umjerenoj temperaturi i uz često miješanje dok se šećer ne otopi do kraja.
2. Stavite sirup sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
3. Za to vrijeme mikserom istucite vrhnje u šlag. Umiješajte u njega šećer u prahu.
4. U posebnoj zdjeli izmiksajte mascaropne sir s džemom od limuna.
5. Pažljivo umiješajte šlag u smjesu od mascarpone sira i limuna.
6. Umočite pišote u limoncello sirup, te ga položite u vatrostalnu posudu u kojoj ćete pripremiti kolač.
7. Piškote posložite jedan do drugoga u red da u potpunosti prekrite dno posude.
8. Preko piškota umočenih u sirup premažite polovicu kreme od sira mascarpone, šlaga i limuna.
9. Preko smjese ponovo stavite piškote umočene u sirup, te cijeli kolač završite s ostatkom kreme.
10. Ukrasite kolač s malo limunove korice ako posjedujete organski uzgojene plodove.
11. Stavite kolač u hladnjak na barem šest sati ili preko noći.
12. Poslužite ohlađenog. Dobar tek!