Oduševljeni smo ovim receptom s lubenicom, sinonimom za duge ljetne večeri i opuštanje s društvom. Vrijedi je uklopiti i u jelovnik za sljedeći roštilj jer dobro funkcionira kao prilog, salata, ali i desert, piše Miss Gastro.
Uz malo truda, lubenica neće biti samo ukusna, već i zaista fotogenična. Trebaš je dobro natrljati šećerom, koji će se na grilu karamelizirati i biti 'krivac' za tragove koji će nastati nakon par minuta na vrućoj rešetki. Lubenica s notom karameliziranog šećera dobro će pristajati uz niz začinskog bilja, umaka, ali i sladoled.
Sastojci
lubenica 1,50 kg
šećer kristal 50 g
korica limete 1 žlica
sol 1 prstohvat
Postupak
Nareži lubenicu na četvrtine, a potom na trokute debljine do dva centimetra.
Pomiješaj šećer, prstohvat soli i koricu limete pa mješavinom dobro natrljaj lubenicu.
Stavi na grill i grilaj dvije do tri minute sa svake strane.
Posluži odmah!
Još ideja za posluživanje grilane lubenice:
U šećer s koricom limete umiješaj malo chilija u chili flakesa i posluži uz osvježavajući dip od grčkog jogurta.
Dobra kombinacija su i smeđi šećer, kumin te limeta.
Iskoristi grilanu lubenicu za pripremu salate s feta sirom, svježim lukom i listićima mente.
Nareži grilanu lubenicu na kockice pa je pomiješaj sa svježim krastavcima i listićima bosiljka.
Prelij grilanu lubenicu medom ili pak balzamičnim octom.
Posluži uz javorov sirup i kuglicu sladoleda.