Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: lindsay Cotter / Unsplash RECEPT Mađarica koja se topi u ustima

RECEPT Mađarica koja se topi u ustima

Kraljica stola

Mađarica napravljena na ovaj način zaista je savršenog okusa, a uz to je i božanstveno mekana, te se topi u ustima.

Omiljena Mađarica priprema se u raznim prigodama, a na svakoj trpezi ova je slastica uvijek kraljica stola, piše Recepttura.

Sastojci

Kore:

500 g glatkog brašna

200 g šećera u prahu

1 prašak za pecivo

50 g maslaca

2 cijela jaja

1 kiselo vrhnje s 20 % mliječne masti

Krema:

90 g oštrog brašna

200 g šećera

1 l mlijeka

200 g čokolade za kuhanje

250 g margarina

Glazura:

100 g maslaca

200 g čokolade za kuhanje

Upute

U veću posudu za miješanje staviti brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo.

Kratko promiješati rukama.

Maslac narezati na komadiće te ubaciti u posudu.

Rukama mijesiti maslac da tijesto postane mrvičasto.

U maloj posudi razbiti jaja i ulupati ih.

Sipati ih u posudu s razmrvljenim tijestom, kao i kiselo vrhnje.

Sada umijesiti glatko tijesto.

Tijesto izvagati i podijeliti na pet jednakih dijelova i od njih napraviti loptice.

Dok čekaju razvaljavanje, loptice pokriti prozirnom folijom.

Na papiru za pečenje nacrtati pravokutnik 20x30 centimetara koji će poslužiti kao šablona.

Razvaljati prvu lopticu na dimenzije 20x30 centimetara. Razvaljavamo na papiru za pečenje, a šablonu stavite na tijesto tako da ga razvaljavate između dva papira za pečenje (detalji u videu).

Odvojiti šablonu s gornje strane, pa razvaljano tijesto s papirom za pečenje prebaciti na preokrenuti protvan od pećnice, te ga na više mjesta izbosti vilicom.

Tijesto se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 9 minuta, i kore moraju ostati svijetle.

Ispeći sve kore te ih staviti hladiti s papirom za pečenje.

Kad su se kore ohladile, pripremiti sve za izradu kreme.

Također, pripremiti i ohlađene kore jer se one moraju filati dok je krema vruća.

Pomiješati oštro brašno i šećer.

Od mlijeka odvaditi 20 žlica te pomiješati s brašnom i šećerom da nema grudica.

Ostatak mlijeka staviti kuhati, pa kad zavrije maknuti sa strane.

Sipati razmućenu smjesu, vratiti na vatru i uz miješanje kuhati kratko da se krema zgusne.

U skuhanu kremu prvo ubaciti natrganu čokoladu i dobro izmiješati pjenjačom da se čokolada poveže u kremu.

Nakon toga u kremu ubaciti na komade narezan margarin te i njega izmiješati pjenjačom da se spoji s kremom.

Sada odmah krenuti na slaganje mađarice.

Na podlogu staviti prvu koru, sipati otprilike četvrtinu kreme i brzo je zagladiti.

Pokriti s drugom korom i rukama pritisnuti da se krema spoji s korom.

Nastavljamo naizmjenice slagati mađaricu dok ne nanesemo sva četiri sloja kreme i stavimo svih pet kora.

Preko pete kore staviti papir za pečenje te preko njega neki teži predmet (npr. knjigu) da pritisne kore da se što bolje međusobno prime za kremu.

Ostaviti na hladnom preko noći.

Sutradan maknuti opterećenje s kolača, te izraditi glazuru.

Maslac narezati na manje komade te zagrijavati na štednjaku da se otopi.

Otopljeni maslac maknuti sa strane te u njega dodati natrganu čokoladu za kuhanje.

Miješati da se čokolada otopi, pa nanijeti preko kolača i zagladiti je do rubova.

Ostaviti kolač opet na hladnom da se čokoladna glazura stegne.

Ohlađeni kolač rezati na štange.

Vaša reakcija na temu