Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Mirisna pita od krušaka

RECEPT Mirisna pita od krušaka

Uskoro kreće sezona

Uskoro kreće sezona krušaka, sočnog i aromatičnog voća koje jednako dobro funkcionira u slanim i slatkim kombinacijama. Dok ih mnogi vole svježe, sve više domaćica odlučuje se od ovog voća pripremiti kolače i deserte. Jedan od najpopularnijih recepata je upravo klasična pita od krušaka – mirisna, prhka i savršena uz šalicu čaja ili kave.

Pita koja spaja tradiciju i jednostavnost

Pite su oduvijek imale posebno mjesto u kuhinjama Dalmacije i kontinenta. Bilo da se radi o jabukama, višnjama ili breskvama, tijesto u kombinaciji s voćnim punjenjem nudi toplinu doma i okuse djetinjstva. Kruška, iako rjeđe korištena, jednako je zahvalna i donosi suptilnu slatkoću i sočnost.

Sastojci za tijesto:

- 300 g glatkog brašna

- 150 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)

- 80 g šećera

- 1 jaje

- prstohvat soli

- 1 žlica hladne vode (po potrebi)

Sastojci za nadjev:

- 5–6 zrelih krušaka

- 80 g šećera

- 1 vanilin šećer

- 1 žličica cimeta

- 1 žlica gustina ili brašna (za upijanje soka)

- sok pola limuna

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte jaje i, po potrebi, malo hladne vode kako biste oblikovali glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

U međuvremenu ogulite kruške, očistite ih i narežite na tanke ploške. Pomiješajte ih sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom, limunovim sokom i gustinom.

Razvaljajte jedan dio tijesta i položite ga u namašćen kalup za pitu. Na tijesto rasporedite nadjev od krušaka.

Preko nadjeva stavite drugi razvaljani dio tijesta ili ga narežite na trakice i složite mrežicu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40–45 minuta, dok pita ne dobije zlatnosmeđu boju.

Posluživanje:

Pita od krušaka najljepše miriše dok je još topla, posuta šećerom u prahu. Odlično se slaže s kuglicom vanilin sladoleda ili žlicom tučenog vrhnja.

Više od deserta

Ova pita nije samo slastica, već i podsjetnik na to koliko je važno koristiti sezonske namirnice. U vremenu kada biramo jednostavne, ali ukusne recepte, pita od krušaka spaja ono najbolje: tradiciju, dostupne sastojke i okus koji vraća u djetinjstvo.

Vaša reakcija na temu