Uskoro kreće sezona krušaka, sočnog i aromatičnog voća koje jednako dobro funkcionira u slanim i slatkim kombinacijama. Dok ih mnogi vole svježe, sve više domaćica odlučuje se od ovog voća pripremiti kolače i deserte. Jedan od najpopularnijih recepata je upravo klasična pita od krušaka – mirisna, prhka i savršena uz šalicu čaja ili kave.
Pita koja spaja tradiciju i jednostavnost
Pite su oduvijek imale posebno mjesto u kuhinjama Dalmacije i kontinenta. Bilo da se radi o jabukama, višnjama ili breskvama, tijesto u kombinaciji s voćnim punjenjem nudi toplinu doma i okuse djetinjstva. Kruška, iako rjeđe korištena, jednako je zahvalna i donosi suptilnu slatkoću i sočnost.
Sastojci za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
- 80 g šećera
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 1 žlica hladne vode (po potrebi)
Sastojci za nadjev:
- 5–6 zrelih krušaka
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica gustina ili brašna (za upijanje soka)
- sok pola limuna
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte jaje i, po potrebi, malo hladne vode kako biste oblikovali glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
U međuvremenu ogulite kruške, očistite ih i narežite na tanke ploške. Pomiješajte ih sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom, limunovim sokom i gustinom.
Razvaljajte jedan dio tijesta i položite ga u namašćen kalup za pitu. Na tijesto rasporedite nadjev od krušaka.
Preko nadjeva stavite drugi razvaljani dio tijesta ili ga narežite na trakice i složite mrežicu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40–45 minuta, dok pita ne dobije zlatnosmeđu boju.
Posluživanje:
Pita od krušaka najljepše miriše dok je još topla, posuta šećerom u prahu. Odlično se slaže s kuglicom vanilin sladoleda ili žlicom tučenog vrhnja.
Više od deserta
Ova pita nije samo slastica, već i podsjetnik na to koliko je važno koristiti sezonske namirnice. U vremenu kada biramo jednostavne, ali ukusne recepte, pita od krušaka spaja ono najbolje: tradiciju, dostupne sastojke i okus koji vraća u djetinjstvo.