Pranje posuđa mnogima je svakodnevna gnjavaža, a posebno kad se radi o tvrdokornim mrljama, zagorenim loncima ili masnoći koja se teško uklanja. Ipak, uz nekoliko jednostavnih trikova posao može postati puno lakši i brži.
1. Namakanje je pola posla
Najstariji, ali i najučinkovitiji trik – prije nego što posegnete za spužvom, posuđe pustite da se namače u vrućoj vodi s malo deterdženta ili sode bikarbone. Već nakon 15-ak minuta tvrdokorne naslage omekšat će i lakše će se ukloniti.
2. Soda bikarbona – saveznik protiv masnoće
Ako imate posuđe s masnim mrljama, pospite ih sodom bikarbonom, a zatim lagano protrljajte spužvom. Soda bikarbona djeluje kao blagi abraziv koji čisti bez grebanja.
3. Ocat za sjaj i protiv kamenca
Dodajte šalicu octa u vruću vodu tijekom namakanja ili ispiranja. Ocat otapa kamenac, uklanja neugodne mirise i ostavlja posuđe blistavim. Posebno je učinkovit kod čaša i pribora od nehrđajućeg čelika.
4. Limun za prirodnu svježinu
Polovica limuna može poslužiti kao prirodno sredstvo za uklanjanje masnoće i mirisa. Utrljajte ga po posuđu, a zatim isperite toplom vodom.
5. Sol za zagorene lonce
Ako vam je jelo zagorjelo, nemojte satima ribati lonac. Dodajte žlicu soli i vruću vodu, pustite da odstoji, a zatim prokuhajte nekoliko minuta. Naslage će se lakše odvojiti.
6. Pametno raspoređivanje posuđa u perilici
Ako koristite perilicu, pazite na raspored – velike lonce stavite dolje, čaše i šalice gore, a pribor odvojite tako da se ne lijepi jedan za drugi. Prethodno uklonite krupne ostatke hrane kako bi perilica radila bez zastoja.
Pranje posuđa ne mora biti mukotrpan posao. Uz jednostavne trikove iz kuhinje – sodu, ocat, limun ili sol – čak i najprljaviji lonci i tanjuri mogu zasjati bez previše truda.