Dalmacija je bogata krškim rijekama u kojima žive pastrve. Najpoznatija je 'Solinka', mekousna pastrva koja živi u Jadru.
Pastrva je, okusom, jako slična lososu. Bogata je hranjivim tvarima, a mi vam donosimo recept kako je pripremiti u pećici.
Potrebno vam je
6pastrva
2 glavice kapule
4 režnja češnjaka
1 vezica peršina
1limun
1 grančica ružmarina
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema
Nakon što ribu očistite i osušite papirnatim ubrusom posolite je izvana i iznutra. Nasjeckano povrće pomiješajte sa začinima i maslinovim uljem.
Tom smjesom napunite pastrve koje ćete posložiti u lim za pečenje.
Na pastrve poredajte kriške limuna i polijte s još malo maslinovog ulja. Prekrijte folijom.
Ribu pecite na 200 Celzijevih stupnjeva. Dobro bi bilo da pećnicu ranije zagrijete. Prvih pola sata pecite s folijom, a zadnjih 15 minuta skinite foliju.
Pastrve možete poslužiti uz bilo koju salatu, rižu ili neki drugi prilog.