Za sve kojima je pomanjkalo ideja što jesti za doručak - donosimo recept za jednu 'bogatu' varijantu. Riječ je o poširanim jajima na avokado tostu s dimljenim lososom.
Ovaj doručak spaja zdrave masti iz avokada, proteine iz jaja i lososa te svježinu povrća. Zasitno je, nutritivno bogato i izgleda kao jelo iz restorana.
Sastojci (za 2 osobe):
- 2 kriške integralnog kruha
- 1 zreli avokado
- sok od ½ limuna
- maslinovo ulje (1 žlica)
- sol i svježe mljeveni papar
- 2 jaja
- 1 žličica octa (za poširanje jaja)
- 80 g dimljenog lososa
- šaka svježeg špinata ili rikole
- cherry rajčice (par komada, za svježinu)
- sjeme sezama ili bučine sjemenke (za posip).
Priprema:
Pripremite avokado kremu. Avokado zgnječite vilicom, dodajte limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar. Dobro promiješajte da dobijete glatku kremu.
Poširajte jaja. U manjem loncu zakuhajte vodu, dodajte žličicu octa. Razbijte jaje u šalicu, pa ga polako spustite u vodu. Kuhajte 2–3 minute da bjelanjak očvrsne, a žumanjak ostane mekan. Izvadite ga rupičastom žlicom i ponovite s drugim jajetom.
Pripremite tost. Kruh lagano prepecite na tavi ili u tosteru. Premažite ga avokado kremom.
Na svaki tost stavite nekoliko listova rikole ili špinata, komadiće dimljenog lososa, a na vrh položite poširano jaje. Pospite sjemenkama i dodajte par prepolovljenih cherry rajčica sa strane.