Prhka pita sa šljivama fantastičan je kolač, tako ukusan i aromatičan. Još kad se doda 'tajni' sastojak – mak…, prenosi Zagrebexpress.
Sastojci:
Za prhko tijesto:
- 400 g brašna
- 200 g šećera
- 40 g mljevenog maka
- 1 žličica cimeta
- 3 žlice hladne vode
- 200 g maslaca
Nadjev:
- 700 – 800 g šljiva
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
Priprema:
Prhko tijesto:
Od svih sastojaka napraviti mrvičastu smjesu.
Pola smjese utisnuti na dno kalupa, drugim dijelom mrvica posipati na kraju, kad stavite nadjev.
Kalup je promjera 26 cm.
Nadjev:
Na tijesta posložiti očišćene šljive pomiješane sa šećerom i cimetom.
Posipati drugim dijelom mrvičastog tijesta i još malo posipati šećerom i cimetom.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C cca 40 minuta.
Ohlađenu pitu po želji pospite šećerom u prahu.