Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pexels from Pixabay RECEPT Proteinska kava o kojoj svi pričaju

RECEPT Proteinska kava o kojoj svi pričaju

Proffe je piće koji vlada društvenim mrežama

Proteini su važan nutrijent za zdravu prehranu, ali malo tko ih konzumira u dovoljnoj količini. Opća je preporuka da dnevni unos proteina treba iznositi 0.8 grama po kilogramu (težini čovjeka).

Potrebna količina proteina unatoč tome se razlikuje od osobe do osobe i na nju utječe niz čimbenika: od godina i visine do spola i razine aktivnosti.

Da bi dosegli ciljanu količinu proteina, možete se osloniti na taktiku dodavanja veće količine mesa i mahuna u obroke.

Mogla bi vam pomoći i proteinska kava o kojoj trenutno svi pričaju.

Pod nazivom 'proffee' nastalom od spajanja riječi protein i kava (odnosno coffee), stvoren je nutrijent koji na novu razinu podiže dnevnu dozu kave.

'Tipična kava iz kafića jer pretrpana praznim kalorijama i šećerom zbog čega nema nikakvu nutritivnu vrijednost. Ako već planirate popiti kavu, zašto ne ubaciti pokoju zdravstvenu prednost?', kaže nutricionistica i osobna trenerica Carissa Galloway, prenosi Novi list.

Za proteinsku kavu se ne zalaže samo ona već i čitav TikTok gdje se vidi porast korištenja pojma 'proffee' do visine od 35 milijuna pregleda.

Lifestlye i beauty influencerica Chloe Parsons kaže da je na pojam naišla preko YouTubea.

'Vidjela sam da ljudi dodaju proteine u kavu i odlučila isprobati. Jednom kad sam probala, više nije bilo povratka natrag', kazala je, prenosi Yahoo.

Recept

Ako želite zdravu i niskokaloričnu proteinsku kavu onda pripazite na to da ne dodajete šećere, ekstrakte, mlijeko s okusom, mlijeko za kavu i slično. Ukratko - što je popis namirnica kraći, to je proteinska kava manje kalorična i zdravija.

Za osnovnu proteinsku kavu treba vam espresso ili klasična turska kava za jutarnju dozu buđenja. Nakon što ste napravili kavu, pustite da se ohladi i stavite u shaker te dolijte vodu. Dodajte mjericu proteinskog praha i po želji kockice leda.

Mnogi dodaju mlijeko, cimet ili pak sladilo, a to vam ostavljamo na volju, želju i potrebu.

Vaša reakcija na temu