Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Sočan bezglutenski kolač s limunom

RECEPT Sočan bezglutenski kolač s limunom

Jednostavan je za pripremu

Osvježi dan uz neodoljivo ukusan kolač od limuna s bademovim brašnom i kukuruznom krupicom. Bonus: kolač je bezglutenski i jednostavan za pripremu!

Jesi li spreman za slatki zalogaj koji će ti popraviti dan? Ovaj bezglutenski kolač s limunom idealan je način da uneseš malo vedrine u svoj dom, čak i kada imaš stvarno loš dan.

Ono što ovaj kolač čini posebnim je jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa zahvaljujući sirupu od svježeg limuna koji se prelijeva po toploj torti, čineći svaki zalogaj sočnim i osvježavajućim.

Trebat će ti nekoliko osnovnih namirnica koje vjerojatno već imaš u kuhinji: bademovo brašno, palenta, limun, i malo ljubavi prema pečenju. Bademovo brašno i palenta su ključni za postizanje savršene teksture, dok limun daje onu neodoljivu citrusnu notu koja podiže cijelu tortu na višu razinu.

Uz topli sirup i šlag

Ključ uspjeha je u tome da se ovaj bezglutenski kolač s limunom dok je još topao prelijeva toplim sirupom. Na taj način, sirup će savršeno prodrijeti u svaki kutak ova divne slastice, čineći je iznimno sočnom.

Iako će biti teško odoljeti, najbolje je prije posluživanja pričekati da se kolač potpuno ohladi kako bi svi okusi mogli doći do izražaja. Eventualne ostatke kolača čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi na hladnome mjestu do 3 dana.

Bezglutenski kolač s limunom možeš zamrznuti do mjesec dana tako da ga omotaš dvostrukim slojem plastične folije, a zatim aluminijskom folijom. Odmrzni ga na sobnoj temperaturi 3-4 sata prije posluživanja, piše Miss Gastro.

Sastojci

Bademovo brašno 2 šalica

Kukuruzna krupica 0,75 šalica

Prašak za pecivo 1,50 žličica

Sol 0,25 žličica

Maslac 200 g

Šećer 1 šalica

Jaje 3 kom

Limunova korica 2 kom

Ekstrakt vanilije 0,50 žličica

Postupak

Zagrij pećnicu na 180°C. Obloži dno okruglog kalupa promjera 23 cm papirom za pečenje, a stranice kalupa premaži maslacem.

U srednjoj zdjeli pomiješaj bademovo brašno, palentu, prašak za pecivo i sol. Odloži sa strane.

U velikoj zdjeli, pomoću miksera, miksaj maslac i šećer na srednjoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, oko 3 minute.

Dodaj trećinu smjese s bademovim brašnom i jedno jaje te miješaj dok se sve dobro ne sjedini. Postupno dodaj preostalu smjesu s bademovim brašnom i jaja, u još dvije serije, miješajući između svakog dodavanja.

Dodaj naribanu koricu 2 limuna i ekstrakt vanilije te kratko miješaj dok se sve ne sjedini. Prebaci tijesto u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedi.

Peci tortu dok rubovi ne počnu lagano odvajati od kalupa, oko 40 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se prohladi na rešetki te prelij toplim sirupom.

Sirup i posluživanje

Sastojci

Šećer u prahu 0,50 šalica

Sok od limuna 3 žlica

Šlag

Postupak

U lončiću na laganoj vatri pomiješaj šećer u prahu i svježe iscijeđen limunov sok, povremeno miješajući dok se šećer potpuno ne otopi i sirup ne zagrije. Makni s vatre.

Pomoću čačkalice izbuši rupe po kolaču, razmaknute oko 2,5 cm. Polako prelij topli sirup ravnomjerno po kolaču. Pusti da se torta potpuno ohladi, oko jedan i pol sat.

Makni stranice kalupa, izreži tortu na kriške i posluži sa šlagom po želji.

Vaša reakcija na temu