Ova iznimno mekana torta s jagodama i kokosom sadrži posebno kremast nadjev od krem sira i kokosa, a ukrašena je svježim jagodama. Za Miss Gastro je ovo savršen proljetni desert, ali i slatki i doručak.
Ako do sada niste otkrili kombinaciju kokosa i jagoda onda stvarno ne znate što propuštate. Ova torta s jagodama i kokosom miriše na proljeće i osvojit će ti srce - na prvu žličicu. Iako se čini da je priprema komplicirana, zapravo je vrlo jednostavna ako slijedite jednostavne upute.
Svojim svježim i maštovitim okusima ova torta s jagodama i kokosom spaja želju za svježim desertom, pripremljenim sa sezonskim voćem, s užitkom slatkiša tek izvađenog iz pećnice, koji je spreman pružiti veliko zadovoljstvo i sladak početak dana.
Sastojci
oštro brašno 300 g
šećer kristal 50 g
maslac 145 g
kokosovo mlijeko 430 ml
šećer kristal 220 g
gustin (kukuruzni škrob) 50 g
maslac 80 g
sok od limete 125 ml
korica limete 2 žlica
žumanjak 6 kom
jagode 500 g
korica limete 2 žlica
sok od limete 2 žlica
šećer kristal 50 g
vrhnje za šlag 500 ml
Postupak
Stavi u posudu jagode, sok i koru od limete te šećer. Pomiješaj i ostavi da se marinira.
Pomiješaj brašno, šećer i maslac te prstima izradi mrvice. Postupno dodaj 80 ml vode te mijesi dok tijesto ne postane kompaktno. Omotaj tijesto folijom te stavi na 30 minuta u hladnjak.
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Izvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm te njime obloži namašćeni kalup (promjera 23 cm) i rubove. Probodi tijesto više puta vilicom, prekrij papirom za pečenje i stavi 'utege' (npr. zrna graha) za pečenje naslijepo.
Peci 20 minuta, a potom ukloni papir i 'utege' te peci još 10-15 minuta. Izvadi pečenu koru iz pećnice te ostavi da se ohladi.
Zagrij u loncu 250 ml kokosova mlijeka i šećer te miješaj dok se šećer ne rastopi. U preostalom mlijeku razmuti škrob te uz stalno miješanje ulij u vruće mlijeko. Smanji vatru, dodaj maslac te snažno miješaj dok se maslac ne rastopi a mlijeko zgusne
Dodaj sok i koru od limete te žumanjak, a potom kuhaj uz stalno miješanje 8-10 minuta na laganoj vatri. Premaži biskvit kremom te ostavi 2-3 sata u hladnjaku. Ukrasi tortu i posluži.