Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Kalinić: Imali smo ove sezone dosta problema s disciplinom, uvodim pravilnik koji će vrijediti jednako za sve igrače!

Kalinić: Imali smo ove sezone dosta problema s disciplinom, uvodim pravilnik koji će vrijediti jednako za sve igrače!

Nikola je legenda kluba! - rekao je predsjednik Ivan Bilić

Nikola Kalinić novi je sportski direktor Hajduka. Kalinić je službeno predstavljen u novinarskom salonu na Poljudu te će na toj funkciji naslijediti Mindaugasa Nikoličiusa.

- Htio bih se zahvaliti dosadašnjem sportskom direktoru Nikoličiusu, na svemu što je učinio za klub. Hvala i cijelom stručnom stožeru koji je završio sezonu. Nikola je legenda kluba, možda i najveća njegova vrijednost je da je u srži hajdukovac. Voli ovaj klub možda i više nego neki drugi. Ima neprocjenjivo iskustvo rada u velikim klubovima, odličan je karakter, neovisan, tvrdoglav. Ima odličan smisao za humor što je jako bitno. On će postati i okosnica našeg sportskog odbora. Sve odluke u domeni sportskog direktora bit će isključivo njegove. Želim mu svu sreću, uspješan rad i dobar odnos s budućim trenerom - rekao je predsjednik Hajduka Ivan Bilić, a zatim odgovorio na pitanje kada će se izabrati član Uprave zadužen za sport.

- Dok on ne dođe, ja ću se više baviti sa sportskim odborom. Kad on dođe, mora se baviti time da se provodi strategija. Pitanje prvog tima će se najmanje dirati. Njegova uloga će imati širi aspekt.

Gdje će Jure Ivanković?

- U našim razgovorima s Jurom i cijelim njegovim stožerom, oni su se stavili na raspolaganju kluba. Volio bih da Jure ostane s prvom momčadi, da nastavi svoj razvoj. To je moje mišljenje. Neki od trenera s kojima smo razgovarali bi došli s manjim timom, neki s većim. Vidjet ćemo.

Koliki će biti budžet za iduću sezonu?

- To pitanje je malo teže za odgovoriti. Budžet će biti sličan kao lani, možda malo bolji. Projekcija je da bude na istoj razini, možda malo većem. To ovisi o novom treneru i transferima. Nije nam cilj da krešemo.

Može li se preživjeti bez transfera?

- Vjerojatno je da će se prodati jedan igrač. Ovisit će i o nekim drugim transferima. Imamo iznos koji smo projicirali, kod nas je kraj prijelaznog roka 5. rujna. Strateški klub ne bi htio prodati previše mladih igrača. Radimo na tome da mladi igrači postanu projekti.

Potom je riječ dobio Nikola Kalinić.

- Zahvalio bih se predsjedniku Biliću i svim ljudima u klubu. Ovo je za mene velika čast i odgovornost. Moja nogometna karijera je gotova, ispred mene su novi izazovi. Možda neki od vas misle da sam neiskusan, ali imam poznanstva. Moj prvi cilj je dovest trenera. Nadam se da će to biti najdalje do kraja idućeg tjedna. Želim uvesti pravilnik ponašanja, odnosno disciplina. Imali smo dosta problema ove sezone s disciplinom. Ako to ne uspijemo riješiti, neće biti ništa. Pravilnik će vrijediti za sve igrače, od prvog dana priprema. Tko ga ne bude poštivao snosit će odgovornost. I ja sam tijekom karijere imao problema s disciplinom, ali za to sam i odgovarao. Tako će i drugi - rekao je Nikola Kalinić, a potom na pitanje o treneru odgovara:

- Ima kandidata. Pričao sam s nekolicinom. Želim trenera pobjednika, koji će uvesti rad i disciplinu. Najvažniji je rezultat, težit ću tome da se Hajduk uvijek bori za prvo mjesto. Bez prevelike euforije, neću vam obećati da će Hajduk biti prvak, ali Hajduk je navikao pobjeđivati. To se mora vratiti. Dat ću sve od sebe da se složi dobra ekipa i dobar trener.

Postoje li igrače na koje ne računate?

- Imam u glavi igrače na koje ne računam. Bilo bi fer da njima kažem.

Kakva je situacija s Livajom, Perišićem i Brekalom?

- Koliko znam on ostaje. Ima ugovor do 2027. godine. Nijedna službena ponuda nije došla u klub. Razgovarao sam s njim. Najvažnije je da ozdravi. Perišić ima ugovor do kraja osmog mjeseca. Vidjet ćemo. S Brekalom je malo drugačija situacija. Ima ugovor s Fiorentinom. Trebat će platiti odštetu. Bitna je i njegova želja, a i pitanje je možemo li mi platiti njegov ugovor.

Izbornik Zlatko Dalić nekidan je rekao da bi s juniorima bio treći. Kako to komentirate?

- Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ako misli na budućnost neka on stavi Baturinu umjesto Modrića.

Možete li obećati titulu?

- Već sam rekao da u nogometu nema obećanja. Nitko ne može obećati da ćemo mi biti prvaci. Imam primjer u Atleticu. Simeone nikad nije dao da se daju bombastične izjave. Naš cilj je ući u Konferencijsku ligu, borba za prvo mjesto, osvajanje kupa...Treba ići utakmicu po utakmicu, a ne živjeti od obećanja pa da na kraju bude razočaranje kao ove sezone.

Kakve su reakcije prijatelja i poznanika?

- Pozitivne. Znaju da je ispred mene težak posao. Dat ću sve od sebe da donesem nešto novo. Čuo sam se s dosta igrača, i bivših i sadašnjih.

Što kažu suigrači?

- Njima je svima drago. Oni znaju moja razmišljanja. Rekao sam im što ću tražiti od njih. Upoznati su sa svime i moramo se držati toga. Ovo nije individualni sport. Ovisimo jedni o drugima. Pojedinac ne znači ništa.

Je li novi trener stranac?

- Ima i stranih, a ima i domaćih. Ako bude naš trener neće pričati na engleskom. To mi je smetalo. Stranci imaju tri mjeseca za naučiti jezik. Nije normalno da Hrvat priča engleski u Hajdukovoj svlačionici. Nije ni meni nitko pomagao dok sam igrao vani. Dobit će prevoditelja. Poslije neka se snalaze. To je poštivanje kluba i zemlje u kojoj se nalaze. 

Mladi igrači?

- Bio sam najbolji junior, a nisam bio ni blizu prve ekipe. Išao sam na posudbu u Pulu i Šibenik. Mladi igrač se mora prvo dokazati. Imamo primjer Vuškovića. Čekali smo njegov 16. rođendan kao da nikad više nećemo primiti gol. Odigrao je tri utakmice u tjedan dana, srušena mu je cijena. Na kraju smo ga morali skrivati da ga prodamo. Ja sam za to da mladi igrač ide na posudbu, ali ako je moguće u prvu ligu.

Kako ćete dovoditi igrače?

- Neću dovoditi igrače reda radi. Radije nikoga, nego puniti svlačionicu. Imamo kostur ekipe. Znam gdje se trebamo pojačati. Devetka, nama treba napadač. Livaja nije napadač, ne znam kako to nitko dosad nije vidio. On je desetka. Možda nam još treba vezni.

Može li se riješiti problem svlačionice?

- To je ključ svega. Ako temelji nisu dobri, onda je drugo nebitno. To se treba promijeniti. Oni znaju da ću ja to promijeniti. Ne interesira me kako se tko zove. Što se tiče ozlijeđenih, tu će biti odgovornost na medicinskom osoblju. Ako doktor kaže da igrač može trenirati, a neće, onda će biti na terapiji od 8 ujutro do 8 navečer. Ne može netko ne trenirati ujutro, a onda navečer šetati po gradu.

Kako se riješiti igrača koji imaju ugovore?

- Razgovarat ćemo se igračima koje ne vidim za sljedeću sezonu. Imaju svoje ugovore, mogu ostati, ali sigurno ne žele ostati dvije godine i ne igrati. Probat ćemo se riješiti igrača koji nam ne trebaju. Nadam se da će to shvatiti. 

Kakva je situacija s izlaznim transferima? Pukštas, Sahiti, Sigur?

- Rano je govoriti. Prijelazni rok traje do kraja kolovoza. Ako dođe neka službena ponuda sjest ćemo i razgovarati, donijeti najbolju odluku. Ne znamo kako će ići sezona. Nadam se da će kostur ekipe ostati.

Kako komentirati napad na Krovinovića?

- To je sramota. Nadam se da će se riješiti taj problem. Krova je dobar momak. Čudno mi je da je baš on napadnut. Sve je moguće. Vidite što se događa. To je za svaku osudu - zaključio je Kalinić.

Vaša reakcija na temu