Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press FOTO/VIDEO Održana akcija čišćenja Dioklecijanove palače i morske površine lučice Matejuška uz lučicu Mornar

FOTO/VIDEO Održana akcija čišćenja Dioklecijanove palače i morske površine lučice Matejuška uz lučicu Mornar

Odaslana snažna zajednička eko poruka Pomorske škole Split i europskih nastavnika, edukatora i polaznika Erasmus+Key Action 1 tečajeva Ustanove za obrazovanje odraslih Maksima i njenog osnivača, škole stranih jezika Pappagallo

Premda je vrijeme godišnjih odmora, prosvjetne snage Europe i dalje pohađaju Erasmus tečajeve splitske škole stranih jezika Pappagallo u suradnji s njenom Ustanovom za obrazovanje Maksima kako bi znanja i dobru praksu najboljih lokalnih nastavnika iz Splita i okolice, stručnjaka u svojim mikropodručjima primijenili u svom obrazovnom sustavu. Škola Pappagallo poznata je diljem starog kontinenta jer tijekom cijele godine tisuće nastavnika iz svih zemalja Europe pohađaju sedmodnevne certificirane tečajeve u cilju stjecanja novih znanja, kulture i podizanja profesionalnog razvoja na novu razinu. Prva škola stranih jezika u Hrvatskoj ujedno je i prva u našoj zemlji koja je otvorila vrata europskim nastavnicima postavši najveći centar za profesionalno usavršavanje nastavnika iz Europske unije u sklopu Erasmus programa.

Ovog je tjedna, među ostalim tečajevima Erasmusa bio i tečaj eko grupe 'Zdravo more' Pomorske škole Split, najbolje srednjoškolske eko grupe RH u 2022. godini, a pod vodstvom Marijane De Marchi mentorice grupe i profesorice ribarsko-nautičke skupine predmeta. I to uz asistenciju Nikija Krstičevića, učenika generacije, dobitnika nagrade Grada i predstavnika eko grupe.

Kroz višednevni rad na terenu i u učionici polaznici tečaja iz Portugala, Poljske, Francuske, Estonije, Mađarske i Slovačke slijedili su praktično-edukativne primjere rada eko grupe putem brojnih projekata učenika ribarsko-nautičkog smjera. Ovaj smjer u RH jedino se može pohađati u Pomorskoj školi Split, a nove generacije ekološki obrazovanih učenika primjer su uspješnog izvannastavnog rada svakoj odgojno-obrazovnoj ustanovi. Rad eko grupe 'Zdravo more' javnosti je poznat. Njihovi projekti 'Baby boom liganja', 'Tradicijom komiških ribara', multimedijalna učenička izložba 'Postani čuvar Jadranskog mora' u Prirodoslovnom muzeju u Splitu, dokumentarni filmovi te brojne druge aktivnosti, eko akcije i projekti u kojima sudjeluju prezentirani su u zemlji, inozemstvu i Europskom parlamentu. Eko grupa sastoji se od podgrupe 'dronaša' koji morski otpad izvlače s pomoću robotske ruke podvodnog drona i ronioca koji su učenici svih smjerova škole. Svi oni rado sudjeluju i u kreiranju jedinstvene učeničke edukativne Instagram stranice @zdravomore.eko pod administracijom predstavnika i mentorice grupe. Čak i kad završe s četverogodišnjim školovanjem.

Hvale vrijedna je činjenica da su ovotjedni nastavnici Europske unije po uzoru na prvu javno podržanu eko akciju učenika ribarsko-nautičkog smjera (pred četiri godine vodila se pod sloganima 'Pokupi otpad, ne budi smeće' i 'Želimo more bez plastike' očistili morsku površinu lučice Matejuška od plutajućih plastičnih boca, limenki, opušaka, plastičnih vrećica pa sve do vlažnih maramica koje su prekrile dagnje po brodskim konopima. Naravno, uz priču o Roku i Cicibeli. Ova vrijedna grupa nastavnika izvukla je i razbijeni plastični madrac na napuhavanje koji je plutao između ribarskih brodica. On im je postao privremena eko zastava prilikom počasne inicijacije u eko grupu 'Zdravo more' i podloga za nošenje otpada u kantu lučice. Ovim putem eko grupa zahvaljuje se lučkom kapetanu i članovima lučice na dozvoli koja je mentorici grupe omogućila da putem brodica otpad s morske površine približi sudionicima akcije na obali.

Nakon razgleda ponude splitske peškarije i upoznavanja jadranskih vrsta ribe i drugih morskih organizama europski nastavnici razgledali su i kulturnu baštinu grada. 'Vodiči' iz Pomorske škole upoznali su ih s povijesnim vrijednostima građevina pod zaštitom UNESCO-a te im skrenuli pozornost da uslijed jake kiše, vjetra itd. dio otpada s ulica može završiti u moru. Nastavnici su rado prihvatili i izazov eko grupe 'Zdravo more' u čišćenju Dioklecijanove palače. Glavne ulice palače Cardo i Decumanus odredile su područja (kvadrante) za rad četiri manje grupe nastavnika koje su imale zadatak da putem štapova s preklopnim vrhovima u određenom vremenu uklone što više otpada sa stoljetnih ulica. Osim glavnog cilja nastojalo se utvrditi u kojem se dijelu palače nalazi najveća količina otpada te sastav istog. Premda eko akcija zbog visokih temperatura zraka i brojnih 'manevriranja' s prolaznicima u srcu turističke sezone nije bila laka po dolasku na Peristil europski nastavnici ponosno su prepričavali zanimanje lokalnog stanovništva za njihov rad kao i pohvale koje su od njih dobili u svojim kvadrantima. U Đardinu (gradskom perivoju) je nakon toga pregledan otpad. I tu je bilo svega.

Od plastike do organskog otpada. Najviše je bilo opušaka cigareta. Terenskim radom najveće količine otpada skupile su se u sjeverno-istočnom dijelu palače.

I prošle grupe polaznika Erasmus tečajeva škole Pappagallo i njene Ustanove za obrazovanje odraslih Maksima nakon uspješnih priča o obrazovanju u prirodi, studiji slučaja o projektu hrvatskih nastavnika na otvorenom za angažman zajednice, radionica predstavljanja vodenog i morskog okoliša grada, živog svijeta litorala s ciljem njegovog očuvanja, radionice vlastite 'morske juhe od mikroplastike' te njezinog mikroskopiranja su uz eko grupu 'Zdravo more' i to kroz Dan iz učionice Misli plavo također sudjelovali u mini eko akcijama uklanjanja morskog otpada s dna lučice 'Mornar'.

Nastavnici Europske unije uz vodstvo iz Pomorske škole Split usvajaju dokazane strategije za motivaciju učenika te dobivaju brojne savjete za organizaciju učionice na otvorenom. Sudjelujući u eko akcijama primjer su svojim učenicima. Uz roditelje važna su karika u odgoju budućih ekološki obrazovanijih generacija učenika.

Suradnja s polaznicima na tečajevima s druge strane vrijedna je i za eko grupu Pomorske škole Split jer kroz neposredne diskusije potvrđuju se da dijelimo ekološke probleme s gradovima Europske unije koji se nalaze uz mora, rijeke i ocean. Prvenstveno probleme plastike i mikroplastike koja ulazi u hranidbeni lanac. Njihova iskustva u nastojanjima smanjenja plastičnog otiska također su zanimljiva grupi. Jedan od primjera je višekratna upotreba vlastitih staklenih čaša prilikom konzumacije kave pri čemu se iznos računa tako izdane kave umanjuje.

Stoga, kad nas sljedeći put vidite sa štapovima znajte da provodimo eko akcije u svrhu edukacije stranih nastavnika kako bi i njihovi učenici sudjelovali u očuvanju mora, rijeka i oceana u zemlji i inozemstvu te tanjure s morskim plodovima učinili zdravijim na stolovima diljem Europe, poručuju iz eko grupe 'Zdravo more' Pomorske škole Split.

Vaša reakcija na temu