Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Zapečena cvjetača sa sirom

RECEPT Zapečena cvjetača sa sirom

Ukusan prilog ili glavno jelo

Zapečena cvjetača sa sirom ukusno je jelo iz pećnice koje će preobratiti i one koji misle da ne vole cvjetaču. Za pripremu će vam trebati manje od pola sata, a cvjetača i sir u pećnici će provesti još 20 minuta. Želite li još hrskavije iskustvo, dodajte i krušne mrvice prije završnog posipanja sirom.

Navedena količina sastojaka u receptu bit će dovoljna za šestero poslužite li zapečenu cvjetaču sa sirom kao prilog ili za tri izdašne porcije ako je odlučite predstaviti kao glavno jelo, piše punkufer.

Sastojci za zapečenu cvjetaču sa sirom:

1 srednja cvjetača (oko 700 g), izrezana na cvjetiće, stabljika narezana na kriške i listovi krupnije nasjeckani

50 g maslaca

50 g glatkog brašna

500 ml mlijeka

120 g zrelog cheddara, krupno naribanog

1 čajna žličica Dijon senfa

sol, po ukusu

papar, po ukusu

Priprema zapečene cvjetače sa sirom:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Zakuhajte vodu za cvjetaču u velikom loncu. Dodajte nasjeckane dijelove cvjetače i kuhajte ih 4-5 minuta dok ne omekšaju.

Ocijedite cvjetaču u cjedilu i prebacite je u plitku posudu za pečenje.

Stavite maslac, brašno i mlijeko u lonac i zagrijavajte na srednje jakoj vatri. Kuhajte stalno miješajući 3-4 minute ili dok smjesa ne postane glatka i gusta.

Dodajte otprilike polovicu naribanog sira i senf. Kuhajte još 1 minutu uz stalno miješanje, dok se sav sir ne otopi. Ako se umak previše zgusne, dodajte još malo mlijeka. Posolite i popaprite.

Kuhanu cvjetaču prelijte umakom od sira i pospite preostalim sirom.

Pecite 20 minuta ili dok se sir lagano ne zapeče i ne dobije lijepu boju.

Vaša reakcija na temu