Crveni curry je tajlandski klasik koji pršti okusima, a da biste ga pripremili kod kuće, bit će vam potrebni i neki egzotični sastojci, poput curry-paste. Kupiti je možete u azijskim dućanima ili trgovinama sa začinima. Slasni umak s piletinom poslužite uz rižine rezance ili mirisnu basmati rižu.
Sastojci za crveni curry s piletinom:
- 400 g rižinih rezanaca
- 400 g pilećih prsa
- 1 crveni luk
- 150 g mrkve
- 6 češnjeva češnjaka
- 40 g svježeg đumbira
- 400 g pilećih prsa
- 150 g svježih mahuna
- 4 žličice paste od crvenog curryja
- 4 čili papričice
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1 limeta
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 žličica ribljeg umaka
- maslinovo ulje
- sol, papar.
Za ukrašavanje (prema želji):
- 3 žlice klica mungo-graha
- 10 grančica korijandera.
Priprema:
1. Rižine rezance prije kuhanja prelijte maslinovim uljem i kuhajte u kipućoj slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Nakon kuhanja ih ocijedite i ostavite da se prohlade, piše Punkufer.
2. Luk, mrkvu, češnjak i đumbir ogulite i narežite na manje komade. Izrežite meso i očistite mahune.
3. Na vrućem ulju popržite češnjak i đumbir, pa dodajte curry-pastu i narezano meso. Pomiješajte, posolite, popaprite i pirjajte zajedno oko 5 minuta.
4. Zatim luk i nasjeckanu mrkvu pomiješajte s mesom, pržite još 5 minuta pa umiješajte kokosovo mlijeko i dodajte mahune.
5. Čili papričice operite, uklonite sjemenke i narežite ih na manje krugove. Zatim curry začinite smeđim šećerom, sokom od limete i ribljim umakom.
6. Pomiješajte i pospite čilijem. Pustite da se krčka 5 minuta. Gotovo jelo poslužujemo s rižinim rezancima posutim klicama i korijanderom.