Priprema domaćeg umaka od rajčica savršen je način da sačuvate okus ljeta i obogatite svoje zimske obroke. Evo jednostavnog recepta koji svatko može isprobati.
Sastojci:
- 5 kg zrelih rajčica
- 2 glavice luka
- 4 češnja češnjaka
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 žlice šećera
- 1 žlica soli
- Svježi ili sušeni bosiljak po želji
Priprema:
Rajčice operite, ogulite i nasjeckajte na komade.
Luk i češnjak sitno nasjeckajte te ih kratko popržite na maslinovom ulju dok ne postanu staklasti.
Dodajte rajčice, šećer i sol, te kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, povremeno miješajući.
Po želji dodajte bosiljak i još kratko kuhajte.
Gotov umak usitnite štapnim mikserom ili ga ostavite s komadima rajčice, ovisno o preferenciji.
Vrući umak sipajte u sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i odmah okrenite naopako da se stvori vakum.
Ovaj domaći umak možete koristiti kao osnovu za tjesteninu, pizzu ili kao dodatak jelima tijekom cijele zime. Savjet: rajčice birajte potpuno zrele i sočne kako bi umak imao intenzivan i prirodan okus.