Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Visoke temperature mogle bi pokvariti meso za sušenje

Visoke temperature mogle bi pokvariti meso za sušenje

'Stavljat ću boce s ledom'

Visoke temperature za ovo doba godine velik su problem za svinjokolju i obradu mesa, posebno za njegovo sušenje.

Stjepan Filić prije nekoliko dana stavio je na sušenje više od 150 kilograma mesnih prerađevina. No proljetne temperature u prosincu predstavljaju mu problem.

'Ne daj Bože da se još i muhe pojave, još je u pušnici, ali sad to treba ići van na zrak, a zraka jednostavno nema nigdje. To treba postaviti u šupu na neki propuh, a propuha nema nigdje. Dosta je vlage u zraku i bojim se to će početi pljesniviti izvana', kazao je Stjepan Filić iz Ilače za HRT.

Strahuje da će mu se pokvariti i meso u salamuri.

'Slanina mora stajati recimo makar dva tjedna, šunka treba stajati makar pet tjedana, a bojim se da se neće pokvariti. Sutra ću plastične boce s ledom ubacivati ne bi li to malo rashladio', rekao je Stjepan.

Jer bi za sve mesne prerađevine idealna temperatura bila ispod 5 Celzijevih stupnjeva. Svi oni koji su, nakon dugog čekanja, ovih dana planirali svinjokolju mogli bi se naći u problemu - za klanje i obradu mesa temperature su itekako visoke.

'Najidealnije bi bilo da budu minusi preko dana, po noći pogotovo, ali naučili smo, kroz zadnjih par godina se dešavalo i da ovakve godine budu. Bez obzira na to, mi ćemo to odraditi kroz dan dva i pripremiti za cijelu godinu ono što nam treba', rekao je Stjepan Balić iz Ilače.

Jer, kažu, izbora nemaju - na svinjokolju su ionako predugo čekali.

Vaša reakcija na temu