Foto: HZJZ ZA ONE KOJI NEMAJU ORGANIZIRANU PREHRANU Ovo su sendviči koje Sanja Musić Milanović predlaže školarcima

ZA ONE KOJI NEMAJU ORGANIZIRANU PREHRANU Ovo su sendviči koje Sanja Musić Milanović predlaže školarcima

Zdravi su i ukusni

čki integralni sendvič, Proteinski super sendvič, Tortilja s piletinom i mozzarellom, Pršutko, Mediteranski sendvič, Namaži i smaži, Integralni šareni, Omlet sendvič, Fishburger i Tunjevina u graham pecivu – nazivi su deset ukusnih i zdravih sendviča koje u okviru programa Živjeti zdravo na početku nove školske godine preporučuju liječnici iz HZJZ-ove Službe za promicanje zdravlja na čijem je čelu dr. Sanja Musić Milanović, javlja Večernji list.

- Formula za obrok – Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja je opcija priprema obroka kod kuće i nošenje u školu. Važno je da je pripremljeni obrok nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan. Kako biste bili sigurni da obrok uključuje sve potrebne hranjive tvari i pruža dovoljno energije, vodite se modelom tanjura pravilne prehrane. Formula za takav cjeloviti obrok sadrži složene ugljikohidrate, bjelančevine, voće i povrće te vodu – poručuju iz Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a, na čijim se stranicama https://www. hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/pripremi-spremi-i-u-skolu-obrok-ponesi/ i https://www. hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/deset-dackih-sendvica/ govori detaljnije o jednostavnoj, a kvalitetnoj školskoj prehrani te o namirnicama koje se savjetuje konzumirati za zdrav razvoj.


Većina osnovnih škola u Hrvatskoj ima manje-više organiziranu prehranu, ali i dalje su to, nažalost, često tek jednostavni kupljeni proizvodi poput peciva i jogurta. U srednjim školama situacija je puno gora pa su djeca prisiljena snalaziti se, a uvelike je to trčanje u pekarnicu tijekom odmora. Prema rezultatima istraživanja CroCOSI, u Hrvatskoj je 35 posto djece s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom, a Hrvatska je među prvih pet europskih zemalja s tim problemom. Po regijama, najveći je udio djevojčica s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom u kontinentalnoj, njih 35,6%, a najviše dječaka u jadranskoj regiji, 42,2%.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(74979, "");
Pregledaj komentare