Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
 Predsjednik Vlade Andrej Plenković u službenome posjetu Sveučilištu u Mostaru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u službenome posjetu Sveučilištu u Mostaru

Sastanku je nazočio i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine akademik Dragan Čović

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem u okviru službenog posjeta Bosni i Hercegovini posjetilo je Sveučilište u Mostaru gdje se sastalo s Upravom Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem. Uz Upravu Sveučilišta u Mostaru, sastanku je nazočio i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine akademik Dragan Čović.

Rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Zoran Tomić upoznao je predstavnike Vlade Republike Hrvatske s trenutnim aktivnostima koje se odvijaju na SUM-u, svjetskim uspjesima na rang-ljestvicama, ostvarenim međunarodnim partnerstvima i kontinuiranom povećanju broja upisanih studenata. Također, na sastanku se razgovaralo i o financijskim izazovima s kojima se Sveučilište suočava. Na tragu toga rektor Tomić istaknuo je važnost kontinuirane podrške Republike Hrvatske kako bi se osigurao daljnji razvoj i konkurentnost Sveučilišta u europskom i svjetskom akademskom prostoru.

Predsjednik Plenković je istaknuo važnost Sveučilišta u Mostaru kao središta visokog obrazovanja Hrvata u BiH te naglasio dugoročnu podršku Vlade Republike Hrvatske u daljnjem jačanju i razvoju institucije. Također, izrazio je zadovoljstvo razinom razvoja Sveučilišta u Mostaru te je pohvalio izvanredne rezultate SUM-a na svjetskim rang-ljestvicama ističući kako su ti uspjesi dokaz predanog rada i kvalitete obrazovanja koje Sveučilište pruža.

Na održanom sastanku istaknuta je važnost suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine na području obrazovanja i znanosti te važnost djelovanja i rada Sveučilišta u Mostaru kao jedine visokoobrazovne institucije u BiH na kojoj se nastava izvodi na hrvatskome jeziku. Također, govorilo se o jačanju postojećih i razvoju novih projekata, povećanju prisutnosti Sveučilišta u Mostaru na europskom i svjetskom akademskom prostoru te o mogućnostima financiranja kroz različite fondove i programe.

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske uz predsjednika Plenkovića činili su Oleg Butković potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture RH, Gordan Grlić Radman ministar vanjskih i europskih poslova RH, Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture i medija RH, Ivan Sabolić veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonimir Frka Petešić predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Sastanku su nazočili i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač, predsjednik Vlade ŽZH-a Predrag Čović te gradonačelnik grada Mostara Mario Kordić.

Suradnja Vlade Republike Hrvatske i Sveučilišta u Mostaru nastavlja se s naglaskom na daljnji razvoj Sveučilišta i jačanje njegove međunarodne prisutnosti obzirom da je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, iskazao spremnost Hrvatske da pruži pomoć u rješavanju aktualnih izazova kako bi se osigurala dugoročna uspješnost i razvoj Sveučilišta u cilju stvaranja boljih uvjeta i budućnosti Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Vaša reakcija na temu