Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
A SADA ZAMISLITE OVO Pet regija umjesto 20 županija

A SADA ZAMISLITE OVO Pet regija umjesto 20 županija

Stranka s imenom i prezimenom predlaže radikalan preustroj Hrvatske

'Teritorijalni preustroj je nužnost i prvi korak u ozbiljnoj racionalizaciji javne administracije, ne samo u smislu broja, nego i svrhe. Županije kakve imamo u mnogim su slučajevima prostorno neodržive ili čak besmislene za bilo kakvu uspješnu ulogu skretničara decentraliziranih sredstava usmjerenih prema građanima kao krajnjim korisnicima decentralizacije', poručuje Stranka s imenom i prezimenom, novi politički projekt gradonačelnika Vrgorca Ante Pranića, Dalije Orešković, Josipa Budimira i Ivice Relkovića.

Predlažu Hrvatsku pet regija. 


Naveli su nekoliko primjera koliko je sadašnji ustroj apsurdan. 

'Ličko-senjska županija ima neusporedivo veću logiku povezivanja s Kordunom i Gorskim kotarom, nego polovicom otoka Paga. Da ne govorimo o jedinstvenoj cjelini prostora Donji Lapac – Srb koji je neprirodno razdijeljen između dviju županija. Tako je Srb u istoj županiji s gradom Pagom, a nije s obližnjim Lapcem koji je u županiji s otočkom Novaljom, koja pak nije u istoj županiji sa susjednim Pagom', navode u Stranci. 

Rekonstrukcijom Hrvatske iz neprirodnih u prirodno organizirane cjeline namjeravaju otvoriti raspravu o gospodarskim argumentima neprirodne rascjepkanosti teritorija. 

'Za prvi korak dovoljan je razlikovni vizualni šok koji stavljamo pred sve nas kao jasan smjer teritorijalnog preustroja. Naravno da su moguće određene manje korekcije, ali jasno je i to da se sadašnje stanje teritorijalnog nefunkcionalnog tereta treba zamijeniti funkcionalnim zemljopisno-gospodarskim cjelinama', poručuju. 

Teritorijalni preustroj Hrvatske bazirali su na karti Meteoalarma koja, drže, puno smislenije ocrtava logiku prostora. U južni je prostor svrstana Dalmacija, u zapadni Primorje i Istra. Istočna Hrvatska je Slavonija. 

'S tim se slaže i aktualna vlast jer je jedan projekt nazvala tako – projekt Slavonija, a ne projekt s imenom pet županija. To povezivanje pet slavonskih županija u zajednički projekt prema EU fondovima i drugim financijskim potporama jasno razotkriva županijsku potkapacitiranost za ozbiljne gospodarske zalogaje. Štoviše, taj potez vlasti izazvao je reakciju sjevernih i središnjih župana da se i oni pokušaju okupiti s namjerom okrupnjavanja tog dijela Hrvatske u neki nadžupanijski savez. Tako smo dobili još dva područja, istočno – Slavonija i sjeverno, u kojem je i veliki dio uobičajeno percipirane središnje Hrvatske. Peto područje pokriva središnji dio Hrvatske, najslabije naseljeni predio, ali u svojoj raznolikosti i dobrim dijelom netaknutosti, svojevrsna zelena oaza Hrvatske, cjelina koja može sloviti kao regija – park prirode', navode u Stranci s imenom i prezimenom. 

Predložili su i da se radna podjela Hrvatske na pet regija može korigirati u rubnim dijelovima na lokalnim referendumima u kojima bi granične općine i gradovi odlučivali o pridruživanju jednoj od regija na čijim su granicama. Grad Zagreb izdvojen je kao moguća zasebna komponenta, tj. šesta regija. 

Vaša reakcija na temu