Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/N1 BIVŠI MINISTAR Sve brojke govore u prilog tome da smo izbjegli scenarij Italije i Španjolske

BIVŠI MINISTAR Sve brojke govore u prilog tome da smo izbjegli scenarij Italije i Španjolske

Mislim da će vrhunac biti kroz sedam do deset dana, to ćemo izdržati ovim načinom kombinacije mjera i odgovornosti građana, rekao je Siniša Varga

Unatoč svakodnevnoj borbi s pandemijom koronavirusa, stanje svih zagrebačkih bolnica je dobro, a zdravstveni sustav u pozadini obavlja sve svoje uobičajene zadaće, rekao je u N1 studiju uživo saborski zastupnik stranke BM 365 i bivši ministar zdravstva Siniša Varga, koji obavlja i funkciju predsjednika Upravnog vijeća Hitne pomoći grada Zagreba.

Komentirao je slučaj djevojčice koju s upalom slijepog crijeva Hitna pomoć nije prevezla u bolnicu jer joj je majka bila u samoizolaciji. 

- Radi se o Hitnoj pomoći druge županije no protokoli su prilično jasni, trebalo se reagirati. Mogu zamisliti paniku kod majke. Moramo biti bolji, želimo stopostotnu učinkovitost, ništa manje od toga - rekao je Varga.

Smatra kako činjenica da nemamo eksponencijalni rast oboljelih govori o tome da su mjere uvedene na vrijeme i da ih građani poštuju. 

- Mislim da će vrhunac biti kroz sedam do deset dana, to ćemo izdržati ovim načinom kombinacije mjera i odgovornosti građana da sustav bude rasterećen. Onda, vjerujem, slijedi pad - kaže Varga i poručuje da se moramo držati nametnute discipline bez obzira koliko traje, pa makar i dok kraja lipnja, što je spominjao čelnik Zavoda za javno zdravstvo. 

- Nitko ne može zagovarati politiku: Ajmo mi to što više preboljeti od jednom, to je preveliki broj mrtvih, i to nitko normalan ne može zagovarati. Možda će sve ovo trajati malo duže, ali imat ćemo i manje mrtvih i manje oboljelih, to mora biti cilj. Sve brojke govore u prilog tome da smo izbjegli scenarij Italije i Španjolske, ali to ne znači da se možemo opustiti - zaključuje Varga.

Ponovio je da se u slučaju sumnje na bolest, ništa ne radi samoinicijativno jer se pokazalo da su nam oboljeli doktori cijena koju smo platili zbog nerazboritog pristupa zdravstvenim institucijama. 

- Oni sa simptomima ne smiju doći na prag bolnice, zasad imamo dovoljan broj zdravstvenih radnika, na raspolaganju su još i liječnicima u poodmakloj dobi, tu su i studenti završnih godina, krizni stožer ima još opcija na raspolaganju - poručuje Varga.

Vaša reakcija na temu