Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Davor Ivo Stier: Američki utjecaj u svijetu slabi, ali nije nadomješten jačanjem utjecaja Europe

Davor Ivo Stier: Američki utjecaj u svijetu slabi, ali nije nadomješten jačanjem utjecaja Europe

Tribinu su organizirali Hrvatska paneuropska unija i Hrvatski diplomatski klub

Davor Ivo Stier, zastupnik u Europskom parlamentu, govorio je na tribini pod nazivom 'Hrvatska i Europska unija u novom međunarodnom poretku', koju su u Zagrebu 18. listopada 2024. organizirali Hrvatska paneuropska unija i Hrvatski diplomatski klub. U ime organizatora nazočne su pozdravili predsjednik Hrvatske paneuropske unije prof. dr. sc. Pavo Barišić i predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba prof. dr. sc. Emilio Marin.

U svom izlaganju, Stier je istaknuo kako danas postoje različiti pogledi na euroatlantske integracije, osobito na koncept poznat kao 'Pax Americana' – mir uspostavljen pod američkom dominacijom. Osvrćući se na promjene u međunarodnom poretku, Stier je naglasio da je 'Pax Americana', koji je nakon Drugog svjetskog rata donio stabilnost i sigurnost, posebice Europi, sada u opadanju. 'Smanjenje američke moći nije nadomješteno utjecajem Europe u regijama gdje su europske zemlje nekada bile dominantne. U tom vakuumu sada djeluju Rusija i Kina, dok je u Latinskoj Americi pad američkog utjecaja doveo do jačanja autokratskih režima', kazao je Stier.

Posebno se osvrnuo na složenu situaciju u Rusiji, napomenuvši kako ta zemlja nije mogla prihvatiti degradaciju svog statusa s globalne velesile na regionalnu silu, što su mnogi Rusi doživjeli kao uvredu. 'Rusko vodstvo i velik dio društva vide svoju zemlju kao 'treći Rim', što snažno utječe na njihov stav i djelovanje u međunarodnim odnosima', izjavio je Stier.

Govoreći o Vladimiru Putinu, Stier je rekao kako je Putin pogrešno procijenio Njemačku. Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Njemačka je iznenadila svijet svojom odlučnom reakcijom, kako u vojnoj, tako i u energetskoj politici, čime je preokrenula očekivanja mnogih.

Također je spomenuo najavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen o osnivanju novog resora za obranu unutar Europske unije, kao odgovor na promijenjenu geopolitičku situaciju. 'Kao izravan odgovor na rusku agresiju, EU je otvorila pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom te planira isto učiniti s Gruzijom. Osim toga, Europska unija dodatno će ubrzati europski put Zapadnog Balkana, na čemu Hrvatska posebno inzistira, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu', naveo je Stier. Istaknuo je kako taj proces predstavlja veliku priliku za regiju te da se intenzivno radi na njenom iskorištavanju.

Dotaknuvši se međunarodnih trgovinskih odnosa, Stier je posebno izdvojio Saudijsku Arabiju, naglasivši kako je Kina postala njezin najveći trgovački partner. Također je ukazao na važnost Indije, koja balansira između suradnje s SAD-om i Rusijom. 'Indija je sada najmnogoljudnija zemlja svijeta, sastavljena od vrlo različitih zajednica koje djeluju unutar jedne države. Iako trenutno nema presudan utjecaj na globalna zbivanja, njen značaj u Indopacifiku je neporeciv', rekao je Stier.

Na kraju izlaganja, Stier je podsjetio na važnost Hrvatske i Europske unije u suvremenom međunarodnom poretku. 'U ovim okolnostima, Hrvatska i EU moraju jasno definirati svoje mjesto. Europska unija mora spriječiti da se u Europi ponovi ono što se događa u drugim dijelovima svijeta, gdje regionalne sile pokušavaju ojačati na temelju slabljenja američkog utjecaja, što često dovodi do nestabilnosti', zaključio je i dodao kako europski projekt donosi brojne mogućnosti za miran razvoj, posebno za zemlje poput Hrvatske. 'U interesu je Hrvatske očuvati europsku ideju', poručio je, istaknuvši važnost daljnje integracije i stabilnosti unutar Europske unije.

Tribinu je vodila članica Mladeži Hrvatske paneuropske unije Lucija Pranjić.

Vaša reakcija na temu